Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: No Pressure on Cartridge Filter

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Albuquerque, NM
    Posts
    23

    Question No Pressure on Cartridge Filter

    I opened my pool and cleaned the filters for the first time on my Jandy CL580 today. I reinstalled them, opened the air release valve on the pressure gauge and started the pump. When water started coming out of the air release valve I closed the valve and checked the pressure gauge. It was reading 0 psi but I was getting water flow out of my returns. I let the pump run for about an hour at 2000 RPM and still had a 0 psi reading. My pool is only a year old so could it be a bad gauge or something else? Last year with new filters the reading was 10 psi.
    16K gal, IG, plaster, Hayward TriStar VS Pump, Jandy CL580 Cartridge Filter, Raypak 266 Heater, Pentair WhisperFlo single speed Water Feature pump, Stenner Liquid Chlorine pump, Zodiac MX-8 Suction Side Cleaner, Automatic Pool Cover, TF100 Test Kit w/Speed Stir

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    40,851

    Re: No Pressure on Cartridge Filter

    Either a bad gauge or something is clogging up the port to the gauge.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,257

    Re: No Pressure on Cartridge Filter

    mj,

    The important part is getting a good flow of water back to your pool returns. As long as the flow is good, then the exact pressure is not all that important.

    I agree with Jason that the gauge might be bad or plugged from inside the filter.

    My point is that it is not something that has to be fixed right now.

    Thanks for posting,

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

  4. Back To Top    #4
    Divin Dave's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Longview, Texas
    Posts
    5,125

    Re: No Pressure on Cartridge Filter

    Bad gauge is the most likely culprit. The plastic OEM filter gauges don't last long. If you want to replace, I would recommend one of the glycerin filled nice gauges like this one. Well worth the few dollars it costs and the quality of the thing is immaculate. The scale on the gauge lets also be able to determine the precise pressure too.
    TFTestkits.net
    Divin Dave,
    IG Vinyl, 15' x 30', 3 1/2' - 6' deep, Oval, ~15K gal, Intelliclor IC40, Intelliflo VS pump, Clean and Clear 420 Filter, auto-fill-disabled, Retrofit LED Color Light, Dolphin Nautilus Robot, TF100 Test Kit, Taylor K1766 Salt Test Kit, Tftestkit Pressure Gauge.
    www.tftestkits.net Experience- it's what's learned just after you needed it most !!

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Albuquerque, NM
    Posts
    23

    Re: No Pressure on Cartridge Filter

    Quote Originally Posted by Divin Dave View Post
    Bad gauge is the most likely culprit. The plastic OEM filter gauges don't last long. If you want to replace, I would recommend one of the glycerin filled nice gauges like this one. Well worth the few dollars it costs and the quality of the thing is immaculate. The scale on the gauge lets also be able to determine the precise pressure too.
    TFTestkits.net
    My gauge has the built in air release valve. Do they make a separate air release valve that a glycerin filled gauge could thread into?
    16K gal, IG, plaster, Hayward TriStar VS Pump, Jandy CL580 Cartridge Filter, Raypak 266 Heater, Pentair WhisperFlo single speed Water Feature pump, Stenner Liquid Chlorine pump, Zodiac MX-8 Suction Side Cleaner, Automatic Pool Cover, TF100 Test Kit w/Speed Stir

  6. Back To Top    #6
    Divin Dave's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Longview, Texas
    Posts
    5,125

    Re: No Pressure on Cartridge Filter

    hummmm... looks like that might be new for Jandy. Ive never seen one like that. In looking at the parts list, the gauge is seperate from the relief valve but I have no idea of the fitting. Not enough info about the jandy gauge. The thing is pricey too it seems.

    If it were my filter, I would give Inyo Pools a call and see what it might take to replace the original air release with something that's a bit less customized.
    Jandy CL Series Cartridge Filter Parts - INYOPools.com


    Quote Originally Posted by mjbarr99 View Post
    My gauge has the built in air release valve. Do they make a separate air release valve that a glycerin filled gauge could thread into?
    Divin Dave,
    IG Vinyl, 15' x 30', 3 1/2' - 6' deep, Oval, ~15K gal, Intelliclor IC40, Intelliflo VS pump, Clean and Clear 420 Filter, auto-fill-disabled, Retrofit LED Color Light, Dolphin Nautilus Robot, TF100 Test Kit, Taylor K1766 Salt Test Kit, Tftestkit Pressure Gauge.
    www.tftestkits.net Experience- it's what's learned just after you needed it most !!

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Bellingham, wa
    Posts
    10

    Re: No Pressure on Cartridge Filter

    Quote Originally Posted by mjbarr99 View Post
    I opened my pool and cleaned the filters for the first time on my Jandy CL580 today. I reinstalled them, opened the air release valve on the pressure gauge and started the pump. When water started coming out of the air release valve I closed the valve and checked the pressure gauge. It was reading 0 psi but I was getting water flow out of my returns. I let the pump run for about an hour at 2000 RPM and still had a 0 psi reading. My pool is only a year old so could it be a bad gauge or something else? Last year with new filters the reading was 10 psi.
    I had that problem, fixed it by shutting it off, then removing the lid and basket and reaching into the impeller hole and removing pine needles wrapped around it.
    Hopefully within 2 weeks of 5/21/2017
    Intex 16x32x52" Ultra Frame Rectangular Pool 14,364 Gallons
    Intex 2,800 gallon per hour Krystal Clear Sand Filter Pump
    Intex Saltwater system
    Hayward H300FDN Universal H-Series, Low NOx, 300,000 BTU, Natural Gas heater

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •