Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Pump makes humming noise and does not pump

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2013
    Location
    New Orleans, Louisiana
    Posts
    14

    Pump makes humming noise and does not pump

    My pool was at first pumping, but making a humming sound sometimes. My pool repair woman was convinced it was the capacitor so she changed it. It kept doing the same thing, then stopped pumping altogether. Just would hum like it was trying to kick on. So she changed the impeller thinking it looked a little misshapen. It still won't work. She said when she runs it while it's taken apart it runs and the shaft moves. But when she puts it together it won't run and the shaft won't move. She said it seems like something is sticking, but doesn't see anything. She doesn't think it could be the bearing because then it wouldn't work when apart. Any ideas? She's suggesting a whole new pump--which is pricey.

    Mod note: question split from this thread, pool pump makes humming noise and does not pump
    New Orleans, Louisiana
    15k, IG, gunnite, Pentair whisperflo, Pentair Clean & Clear Plus ccp520 Cartridge, Polaris valve actuator, Goldline valve actuator GVA 24,Aquarite Goldline electronic cell, remote control upgraded from Polaris Sol 1000 to a Jandy PDA Aqualink RS, spa attached with spillover, Built in 3/2004.

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Sacramento, CA
    Posts
    2,769

    Re: Pump makes humming noise and does not pump

    Is there something blocking the impeller? So the motor operates outside the pump? I'd check the impeller some more.
    22k gallon IG pebblefina, Jandy 1.5 HP VS, Jandy CV Cartridge filter, Fafco solar panels, Polaris 360 supply side cleaner, waterfall

  3. Back To Top    #3

    Re: Pump makes humming noise and does not pump

    Sometimes the grommets come loose and the assembly is not secure and the impeller will rub on the housing.

    Are all grommets intact and secure?

    Do you have pictures with everything disassembled?
    Support the site

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    May 2013
    Location
    New Orleans, Louisiana
    Posts
    14

    Re: Pump makes humming noise and does not pump

    I was going to disassemble it tonight and try to figure it out. Where would hte grommets be? Are they just small rubber rings? What are htey attached to?

    - - - Updated - - -

    She said she doesn't see anything blocking the impeller, but that it seems like it must be rubbing on something. She's thinking maybe the housing is warped and rubbing against it.
    New Orleans, Louisiana
    15k, IG, gunnite, Pentair whisperflo, Pentair Clean & Clear Plus ccp520 Cartridge, Polaris valve actuator, Goldline valve actuator GVA 24,Aquarite Goldline electronic cell, remote control upgraded from Polaris Sol 1000 to a Jandy PDA Aqualink RS, spa attached with spillover, Built in 3/2004.

  5. Back To Top    #5

    Re: Pump makes humming noise and does not pump

    There are 4 bolts that hold the motor to the seal plate. The seal plate had grommetts that receive the bolts.

    If the grommetts are loose, the motor can shift backwards and cause the impeller to rub on the seal plate.

    Turn the shaft to see if it turns easily.

    Access shaft from the rear under hex cap.
    Support the site

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •