Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 12 of 12

Thread: Chlorine not showing up in SWG.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Tampa
    Posts
    25

    Chlorine not showing up in SWG.

    Hello

    We just got the okay to add salt to our resurfaced pool and also added Chlorine. I added both the salt 640 pounds, and Chlorine 110 ounces of 10% bleach on Friday. Today, I tested and the salt is 2100 ( I already knew I would need more salt) but the chlorine is still not showing up. The pool pump has been running 24/7 since the salt was added and the SWG was turned on yesterday.

    Not sure what I might be missing? Does the chlorine take a while to show up? I will be adding muriatic acid for the PH today but am not sure if I should add more chlorine.

    TA is 120
    CYA = 60
    PH is 8.0
    CH = 300

    Thanks, Tom
    40x24 round/kidney shaped, IG 28k gal, Built in 82, 2017 Resurfaced pebble tec. Hayward DE Filter DE2420 1.5hp, Hayward SP0710XR50 Vari-Flo Pool Valve, marathon motor 1.00 HP, 1.50 SF, 1.50 THP, Circupool SJ Series 40,000 and Dolphin nautilus pool cleaner.

  2. Back To Top    #2
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,987

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    The SWG won't produce CL if the salt level is too low. A warning should have shown on the display. I would continue to use liquid CL until you have the salt level correct.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Tampa
    Posts
    25

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    Added the additional salt yesterday afternoon and also added muriatic acid to lower the PH which was 8.0, and liquid bleach 10%. Still not showing any chlorine when testing today. Not sure how long until I should see the chlorine levels increase?
    40x24 round/kidney shaped, IG 28k gal, Built in 82, 2017 Resurfaced pebble tec. Hayward DE Filter DE2420 1.5hp, Hayward SP0710XR50 Vari-Flo Pool Valve, marathon motor 1.00 HP, 1.50 SF, 1.50 THP, Circupool SJ Series 40,000 and Dolphin nautilus pool cleaner.

  4. Back To Top    #4
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,987

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    How much bleach did you add?

    How old is your test kit?

    At this point you may have something consuming all of the chlorine. I would bring it up to at least 10 ppm with liquid chlorine and then see if you lose anything overnight to warrant a SLAM.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Tampa
    Posts
    25

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    Added one gallon of 10% bleach, Test kit is new Taylor 2006, also had the pool shop check and they read no chlorine, Which try adding liquid chlorine again and check again.
    40x24 round/kidney shaped, IG 28k gal, Built in 82, 2017 Resurfaced pebble tec. Hayward DE Filter DE2420 1.5hp, Hayward SP0710XR50 Vari-Flo Pool Valve, marathon motor 1.00 HP, 1.50 SF, 1.50 THP, Circupool SJ Series 40,000 and Dolphin nautilus pool cleaner.

  6. Back To Top    #6
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,987

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    Each gallon of bleach will add only 3.5 ppm to that size pool so I would add at least two gallons but if there is something growing, it will take a lot more than that.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  7. Back To Top    #7


    TFP Guide

    domct203's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    CT
    Posts
    3,900

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    How long after adding chlorine do wait to check FC? An hour later, 12 hours later, next day?
    Dom - TFP Guide
    Intex 18' X 48" Ultra Frame AGP 6700 gallons | Two Intex CS8110 SWG's | Hayward Pro Series 21" Sandfilter | Hayward 1.5HP Power Flo Matrix pump | Hayward Thru-wall Skimmer | Wanda the Whale | 72 sq ft of Sungrabber Solar Panels with Hayward GLC-2P-A | Taylor K2006 Test Kit, Sample Sizer & Speed Stir | Click Here To Become a TFP Supporter!

  8. Back To Top    #8
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,987

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    An hour should be sufficient, pump running of course.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  9. Back To Top    #9


    TFP Guide

    domct203's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    CT
    Posts
    3,900

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    I was asking the OP.....


    Dom - TFP Guide
    Intex 18' X 48" Ultra Frame AGP 6700 gallons | Two Intex CS8110 SWG's | Hayward Pro Series 21" Sandfilter | Hayward 1.5HP Power Flo Matrix pump | Hayward Thru-wall Skimmer | Wanda the Whale | 72 sq ft of Sungrabber Solar Panels with Hayward GLC-2P-A | Taylor K2006 Test Kit, Sample Sizer & Speed Stir | Click Here To Become a TFP Supporter!

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Tampa
    Posts
    25

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    I've been checking about 12 hours later. Today I checked an hour after adding 3 gallons of 10% and I have a lot of FC. I tried testing the exact amount but is was using too any drops. I will see how it does overnight.

    Thanks, Tom
    40x24 round/kidney shaped, IG 28k gal, Built in 82, 2017 Resurfaced pebble tec. Hayward DE Filter DE2420 1.5hp, Hayward SP0710XR50 Vari-Flo Pool Valve, marathon motor 1.00 HP, 1.50 SF, 1.50 THP, Circupool SJ Series 40,000 and Dolphin nautilus pool cleaner.

  11. Back To Top    #11
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,987

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    Sounds like it is SLAM time.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  12. Back To Top    #12

    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Tampa
    Posts
    25

    Re: Chlorine not showing up in SWG.

    Thats what I am thinking. Showing no FC 7 hours after I tested and showed plenty. Water still looks crystal clear.
    40x24 round/kidney shaped, IG 28k gal, Built in 82, 2017 Resurfaced pebble tec. Hayward DE Filter DE2420 1.5hp, Hayward SP0710XR50 Vari-Flo Pool Valve, marathon motor 1.00 HP, 1.50 SF, 1.50 THP, Circupool SJ Series 40,000 and Dolphin nautilus pool cleaner.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •