Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Spa system installed incorrectly. Help needed to fix

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Caloundra
    Posts
    2

    Spa system installed incorrectly. Help needed to fix

    Hi all, new to the forum but from what i have read there are some very smart pool people using the site. I apologise upfront for the long post but it is a little complicated. I have recently had a pool and spa built (details in signature). Pool is great but the builder obviously knew nothing about spa's. He has installed 8 wall venturi jets, but unfortunately instead of air being sucked in through the air valves, water is squirting out of them. First point is that he only installed 4 valves for eight jets. From the reading i have done it should be 1 valve per jet? second problem is that the jets were installed to close to the bench and as such he chiseled out some concrete, installed a bend and raised them, but could only use 20mm pipe. So now not only is there a bend to slow the water flow but also a pipe reduction from 40 to 20. It is our guess that this is what is causing the Venturi system to not work as the back pressure caused by the reduction is forcing the water back up the air vent.
    Assuming we can do nothing about the current plumbing as it is in concrete, is there a way to aerate the water going to the jets at an earlier stage in the line? back near the pump is where I can access pipes.
    7mx3.5m
    Inground concrete/pebble pool
    Enviroswim filtration
    Solar heating
    2mx2m Spa area with waterfalloverflow into Pool

  2. Back To Top    #2
    Patrick_B's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Midland TX
    Posts
    14,999

    Re: Spa system installed incorrectly. Help needed to fix

    Hi Hamo, and welcome to TFP!
    TFP Moderator
    Essential Links:
    ABC's Of Pool Chemistry, Test Kits, SLAM Your Pool
    28K Gal IG FreeForm, CLI Quartz, Pentair 36"SF & VS Pump, Dolphin M5, Rheem

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    24,974

    Re: Spa system installed incorrectly. Help needed to fix

    Welcome to TFP!

    I don't know about moving venturis back to the equipment pad. But, one thing does come to mind. Sometimes during construction debris gets into the plumbing and when the pump is started the debris gets stuck behind the jets. I would try removing all the jets and flushing out the lines first. Some jets require a special removal tool.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Caloundra
    Posts
    2

    Re: Spa system installed incorrectly. Help needed to fix

    Thanks pooldv I will get him to do that.
    7mx3.5m
    Inground concrete/pebble pool
    Enviroswim filtration
    Solar heating
    2mx2m Spa area with waterfalloverflow into Pool

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •