Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Pump pumping air on start-up

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Central VA
    Posts
    328

    Pump pumping air on start-up

    I'm a member here, but my buddy isn't...he has an inground pool with a Hayward "Super-Pump"(?) and I know he has a sand filter...
    anyway, he's just opening his pool this season and he says the pump is pumping air into the pool, so that it creates bubbles/foam. He's had it happen before, but took the top off the pump and made sure his gasket was okay, and the problem stopped on that occasion.
    This time, however, he checked his gasket and even applied some Vaseline (I think?) to it to be sure it sealed, but the pump is still putting air into his pool. He can't tell where air could be getting into the system anywhere else. He's had the pool forever, so it shouldn't be a 'noobie' mistake.
    Any ideas? thanks
    Todd
    --------------
    Pool: 16x36, 16,800 gal., vinyl, sand filter, SWG & AquaCal Heat Pump
    Spa: Hot Springs Sovereign, 355 gal., ozone/ion
    The most helpful tool you'll ever have for your pool:
    http://www.poolcalculator.com/

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    8,617

    Re: Pump pumping air on start-up

    Pump drain plug O-rings? Water level in the skimmer or sticking skimmer weir? Clog in the skimmer piping? Anything new in the system?
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  3. Back To Top    #3
    spishex's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Hillsborough, NC
    Posts
    1,375

    Re: Pump pumping air on start-up

    No vaseline on the gaskets, please.

    You should also check the pump inlet (male adapter threads) and any fittings on the suction side plumbing, especially unions and valve stems.

  4. Back To Top    #4
    reebok's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Lakeland, FL
    Posts
    1,268

    Re: Pump pumping air on start-up

    paragraph 3 has a test that helped me out with a similar problem.
    pool-school/leak_detection
    16x32 21,000 gallon in-ground exposed aggregate, 1.5hp pump, 120 sqft catridge filter, birdcage, solar panels, aquavac tigershark qc robot.

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Central VA
    Posts
    328

    Re: Pump pumping air on start-up

    Thanks, that's exactly what he did...it's a bad valve on his skimmer line. He's handy enough to work with plumbing (unlike me), so he thinks he's got it licked.
    Todd
    --------------
    Pool: 16x36, 16,800 gal., vinyl, sand filter, SWG & AquaCal Heat Pump
    Spa: Hot Springs Sovereign, 355 gal., ozone/ion
    The most helpful tool you'll ever have for your pool:
    http://www.poolcalculator.com/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •