Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Check Flow/PCB reported. Can't figure out why.

  1. Back To Top    #1

    Check Flow/PCB reported. Can't figure out why.

    I have a 21000 gal inground PebbleSheen pool installed in 2010. I have all Pentair equipment including an Intellitouch control system, a VS pump and an Intellichlor SWG. Up through last year, everything was going great. In fact, last year I barely had to do anything to the pool. My chemicals were all very stable. I rarely had to adjust the pH and only occasionally added salt.

    I use thepoolcalculator.com with TFP goals.

    This year things are much worse.

    The biggest issue I'm having is that my Intellichlor is reporting "Check Flow/PCB" at pump speeds that last year were perfectly fine. I have already backwashed my DE filter once, but that didn't help. I also acid washed my SWG. It looked very clean when I took it out but I acid washed it anyway. Same problem.

    When my pool was first installed, I recorded the pressure value at the filter for a number of different pump speeds. In the past, if the filter got clogged, the pressure would go up for a given pump speed. That is, if typically it read 9psi at 1800rpm, if the filter got clogged it might read 12psi. Presently, it is still reading 9psi for 1800rpm.

    Given that my SWG is not running as often as it used to, my FC levels are very low and my pool is getting cloudy. I have increased the chlorine level to 60% (from 40%) and just shocked the pool this morning. I'll see how it looks this evening when I get home.

    I haven't opened up the Nature2 yet. My PB talked me into it before I found TFP. I think I had the cartridge removed at some point. If not, could this be the issue?

    I have friends house-sitting next week while we're away and I'd like to get the pool back in shape before I leave. Any suggestions would be greatly appreciated.

    Thanks in advance.
    Boston Area. 41' long 21,000 gal.
    3' - 6.5' deep plus sun shelf
    Blue Granite PebbleSheen
    DE Filter, Intellichlor SWG, Nature2
    Intellitouch automation

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Check Flow/PCB reported. Can't figure out why.

    Here's a thread that had the same problem. I don't know if yours is the same but it sounds like it.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Re: Check Flow/PCB reported. Can't figure out why.

    I saw that link, but I don't think it's the same problem. My Flow light on the Intellichlor matches the display on my Intellitouch and if I increase the pump speed, the error message goes away and the Flow light goes back to green.

    Thanks. (That is a sincere "Thanks" not a snide, sarcastic "Thanks")
    Boston Area. 41' long 21,000 gal.
    3' - 6.5' deep plus sun shelf
    Blue Granite PebbleSheen
    DE Filter, Intellichlor SWG, Nature2
    Intellitouch automation

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Check Flow/PCB reported. Can't figure out why.

    Sorry I missed the fact that the flow light followed the cell and went away when the flow was increased.

    What range is your pressure gauge?

    I think I'd look at the impeller to see if it's clogged a little. It wouldn't take much to reduce the flow below the threshold if it's already close.
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •