Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Sand filter nightmare

  1. Back To Top    #1

    Sand filter nightmare

    We recently replaced our de filter with a triton ii tr100 filter. I am having the following problems:
    1. Filter clogs up way too fast when vacuuming
    2. Dirt particles are returning too the pool when vacuuming.

    I have already replaced the sand with zeobrite and removed the sand 3 times and inspected the filter laterals and piping and have found nothing broken. Keep in mind this filter is very big and shouldn't get clogged this fast. The pressure climbs from 11 to 20 psi with a little vacuuming. I cant think of anything more too do. Thanks for your help.

  2. Back To Top    #2

    In the Industry
    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Sebring, Florida

    Re: Sand filter nightmare

    Welcome to the forum.

    It sounds like you have a sand filter doing exactly what it is supposed to do.....remove debris from your water.

    The problem is your water and probably your water chemistry.

    What does your water look like? Can you post test results?

    EDIT: Did you rinse the zeobreite like they want you to?
    Dave S. - Forum owner
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  3. Back To Top    #3

    Re: Sand filter nightmare

    Keep in mind i have been having this problem for 2 years now. The water is as follows 4.0 chlorine ph 7 alk 9 calcium 14. My pool is maybe 15k gallons and the filter is oversized. I just dont think it is normal to clog up this fast.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts