Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

  1. Back To Top    #1

    RonsPlc's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Gaylesville, AL
    Posts
    360

    dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

    I have been noticing a dark green? brown? cloud billowing from my return when I switch the pump from low speed to high.
    It only lasts about 2 seconds, and seems to disappear in the pool water very quickly. My guage shows everything to be normal.
    I don't remember seeing this before, and have been running this pump/filter for the past 3 years.
    I changed the sand in the filter last winter, and have SLAM'd the pool this spring (backwashing the filter MANY times).
    I have from 0-0.2 CC depending on when I pull the sample, and have 0 overnight loss of FC so I'm doubting that I have algie.

    My questions are as follows... Is this normal? Has anyone else seen the same thing? What IS coming out of my return?
    14600 gal Intex 24' Round 52" deep AG Pool (Heavily Modified)
    200lb sand filter w/2 speed 1.5/0.5hp pump
    Stenner 45MHP10 Liquid Chlorine (well... bleach) Injector. Borates added.
    K-2006 test kit w/Speedstir
    Pool School - PoolMath - HIGHLY Recommended Test Kits

  2. Back To Top    #2
    Texas Splash's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    South-Central Texas, Marion/San Antonio
    Posts
    12,977

    Re: dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

    Good morning! Just to be safe for the crew trying to assist, can you please provide a full set of test results? It might help crack the code on your issue.
    Pat (a.k.a. Texas Splash) ~ My Pool: Viking Fiberglass; 17,888 Gal; Waterway Supreme 2-sp/2-hp pump; Hayward Ctg filter; TF-100 w/ Speed Stir
    Vital Links: POOL SCHOOL, RECOMMENDED LEVELS, RECOMMENDED CHEMICALS, Poolmath Calculator, SLAM, Chlorine/CYA CHART.
    If you enjoyed your TFP experience, please consider donating to Support TFP!

  3. Back To Top    #3

    RonsPlc's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Gaylesville, AL
    Posts
    360

    Re: dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

    FC = 8.1
    CC = 0.0
    PH = 7.5
    TA = 100
    CYA = 50

    Taken less than 20 minutes ago ...
    14600 gal Intex 24' Round 52" deep AG Pool (Heavily Modified)
    200lb sand filter w/2 speed 1.5/0.5hp pump
    Stenner 45MHP10 Liquid Chlorine (well... bleach) Injector. Borates added.
    K-2006 test kit w/Speedstir
    Pool School - PoolMath - HIGHLY Recommended Test Kits

  4. Back To Top    #4

    RonsPlc's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Gaylesville, AL
    Posts
    360

    Re: dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

    We run the pump on low 24/7 due to the fact that we live in the woods, and within 50 yards of a 1.5 acre pond, it helps to keep all the bugs/junk from collecting on the surface.
    About the only time it gets turned to high is for vacuuming, backwashing, or mixing in bleach, etc.
    My guage is showing the same readings it normally shows after compleating a backwash, but I am thinking that I may just go ahead and try backwashing it again to see if it changes what I'm seeing. I just backwashed it last weekend with the same results, but maybe I didn't backwash it enough. (5 minutes... Rinse... backwash 2 minutes... Rinse... filter on high for 1 minute... switch to low)
    14600 gal Intex 24' Round 52" deep AG Pool (Heavily Modified)
    200lb sand filter w/2 speed 1.5/0.5hp pump
    Stenner 45MHP10 Liquid Chlorine (well... bleach) Injector. Borates added.
    K-2006 test kit w/Speedstir
    Pool School - PoolMath - HIGHLY Recommended Test Kits

  5. Back To Top    #5

    RonsPlc's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Gaylesville, AL
    Posts
    360

    Re: dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

    Has nobody ever seen this, and been able to figure it out?
    14600 gal Intex 24' Round 52" deep AG Pool (Heavily Modified)
    200lb sand filter w/2 speed 1.5/0.5hp pump
    Stenner 45MHP10 Liquid Chlorine (well... bleach) Injector. Borates added.
    K-2006 test kit w/Speedstir
    Pool School - PoolMath - HIGHLY Recommended Test Kits

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,999

    Re: dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

    Sorry, I got nothin.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  7. Back To Top    #7

    RonsPlc's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Gaylesville, AL
    Posts
    360

    Re: dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

    Has nobody ever seen this, and been able to figure it out?

    OK... I backwashed, rinsed, backwashed, rinsed, let it run on high for 2 minutes, then swaped to low... will let you all know in the am
    14600 gal Intex 24' Round 52" deep AG Pool (Heavily Modified)
    200lb sand filter w/2 speed 1.5/0.5hp pump
    Stenner 45MHP10 Liquid Chlorine (well... bleach) Injector. Borates added.
    K-2006 test kit w/Speedstir
    Pool School - PoolMath - HIGHLY Recommended Test Kits

  8. Back To Top    #8

    Re: dark cloud blowing out when switching from low speed to high?

    any chance you have an underground leak on the return side? The extra pressure from the high speed might be enough to blow a little dirt from underground, kind of just grasping at straws here.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •