Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Pool return not working

  1. Back To Top    #1
    Pattylevcun's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    bayville, NJ
    Posts
    2

    Cool Pool return not working

    Hi everyone,
    i'm new on here and happy that I've found this site. Our 18 x36 in-ground pool has finally filled up to the level we need it in order to run the pump (we had our vinyl liner replaced) 3 lbs of shock are in, but I noticed that one of the 4 returns is not pushing the water out like the others. When I cover the return with my hand for a second or two, the pressure gets better. Any idea as to what is going on?
    thank you
    PattyLevcun

  2. Back To Top    #2
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    San Dimas, CA (LA County)
    Posts
    18,768

    Re: Pool return not working

    You have very little flow but it will build pressure over time? That sounds like some sort of restriction in the plumbing - a chunk of plaster or a collapsed pipe. See if you can't unscrew the return jet and look inside. Maybe there's some plaster in a few inches you can poke loose with something.

    The other possibility is that the pipes are too small for the jets or the jets are too big for the pipe. If it's the farthest jet from the pump, what happens when some helpers stick their thumbs in two of the other returns? If the slug picks up speed, you just need to get smaller return eyeballs.
    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

  3. Back To Top    #3
    BoDarville's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    DFW, Texas
    Posts
    3,840

    Re: Pool return not working

    Welcome to TFP!
    Gold Supporter, TFP Lifetime Supporter, 26,680 gal Plaster IGP 3.5 - 10' depth / Attached Waterfall Spa, Manually Chlorinated, Triton Sand Filter, 1.5 HP * 1.1 SF = 1.65 SFHP 1-speed Pentair WhisperFlo WF-26 Pump, 400K BTU NG Teledyne Laars Series One Heater, Polaris 360, Test Kit Comparison, Chlorine/CYA Chart, SLAMing Your Pool, OCLT
    A good test kit is an investment, not an expense.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Central NJ
    Posts
    223

    Re: Pool return not working

    Do you have valve by your equipment for the returns? Could that be partially closed?
    23K gallon, IG, Vinyl, Hayward DE-3600 Filter, Raypak 406A Heater, Hayward 1.5HP SP2610X15 pump aka AO Smith UST1152, TF-100 Test Kit

  5. Back To Top    #5
    Pattylevcun's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    bayville, NJ
    Posts
    2

    Re: Pool return not working

    Thanks for your. Reply!
    It's actually the return closest to the pump. We closed another return off and the water flow was much stronger. After opening it again it's back to a slow flow. No pipes or jets had been replaced so I am guessing that's not the problem. I sure hope that there is not crack in the pipe.....
    any other suggestions?
    patty

    - - - Updated - - -

    I double checked all the valves to make sure they are open all the way.
    PattyLevcun

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •