Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Turned pump off after vacuuming and it threw the dirt back into the pool.

  1. Back To Top    #1
    nate81's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    190

    Turned pump off after vacuuming and it threw the dirt back into the pool.

    So, idk what i've done wrong here, but this was my procedure....

    Held vacuum head under water and held hose to return (while pump was on)...this filled the hose with water....i kept the hose underwater and moved it to the inlet...i vacuumed. I disconnected the vacuum hose and then pulled it out of the pool. I switched the pump off and it threw up all the contents of the basket right back into the pool. Then i tried to turn the pump back on, and there was air in the lines.


    So, what is the proper procedure to prime this pump? This is my third season with this pool and i'm either exhausted from the NC heat already and tired from work, or i'm slowly losing my mind...because I cannot remember how to do it!
    Intex 16'x48" Ultra Frame
    Intex 2,650-Gallon Sand Filter Pump
    Intex Krystal Clear Saltwater Filtration System
    Taylor K-2006

  2. Back To Top    #2
    Piolin's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Miami, FL
    Posts
    604

    Re: Turned pump off after vacuuming and it threw the dirt back into the pool.

    I think is self primed, let it run for a couple minutes and will work again in full force, someone tell me if I am wrong
    8,400 gal Intex, 3K GPH pump, 16" sand filter, SWG CG-28669, TF100 test kit, speed stir, K-1766 Taylor salt test.

    The corner stone of TFP
    Pool School - Chlorine / CYA Chart

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •