Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Pump not pulling water question

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2014
    Dillsburg, pennsylvania

    Pump not pulling water question

    Luckily my pool has been flawless since I joined up here last year, this thread is concerning my sisters pool. They don't keep up with things and it becomes my job to fix it.

    The short, pump only draws about half the amount of water it should, and overtime starts to run dry and loses prime.

    I'll have to give equipment specifics later, but essentially it's a 23,000 gallon inground with associated Hayward pump and de filter. Very simple old school plumbing with only one line coming out of ground from 2 skimmers and a main drain. No valves above ground. Comes out filter one line back into ground to 2 return jets.

    I'm guessing suction side leak. I hooked up a temporary line to pump into pool to bypass any underground stuff and it still is having the problem. Basically it's got to be at the pump and everything there looks good. Pump sounds fine running. How can I tell if maybe I just need a new pump or what is causing it to not pull water. Only fills the pump under the lid maybe halfway then will stop pulling all together.
    24,000 gallon, Vinyl, Sta-Rite 1HP Pump, Sta-Rite cartridge filter S7M120 300 SQ FTsize, Rainbow 320 inline chlorinator, Aqua Bot Turbo.

  2. Back To Top    #2
    borjis's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Pacific NW

    Re: Pump not pulling water question

    have you checked the pump basket seal? Mine was worn down pretty good when I moved in.
    16x32 IG Vinyl, 13,000 Gals. Hayward S-244T sand filter, SP2810X15 pump
    (1.5 HP motor) Jandy Lite2 LJ250N gas heater. TF-100 Test Kit.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts