Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: SWG not producing chlorine?

  1. Back To Top    #1
    jmcdtucson's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    314

    SWG not producing chlorine?

    I've noticed my 1-year-old SWG isn't keeping up like last year. Everything reads normal but my chlorine keeps dropping even though I run the same amount (4 hours / day). The idiot lights on the SWG indicate proper operation and the cell is not scaled.

    At first I thought CYA is down. But it was 50 and I've brought it back up to 70 and still my chlorine keeps dropping.
    So today I tested before and after running the SWG for 4 hours. It increased chlorine at most 0.5.

    Next I gathered my sample directly from the return jet. It reads the same Cl as water from the pool in general. Is this reliable?
    Back around May 1 when investigating this, I did a SLAM and OCLT and it came in at 0.5. Pool water is crystal clear.

    Is my SWG fried? Anything else to test?

    Currently my pool is covered most of the time. Not sure if that affects anything.

    Thanks!

    NaCl: 3600 ppm (toward top of recommended, about same as last year)
    CYA: 70
    Borates: 50-80
    Chlorine: TC: 4 FC: 4
    TA: 60
    PH: 7.2
    Intex 12'x24'x52"
    8,403 gallons
    Intex SF60110 2450 GPH Sand Filter
    Intex CS8110 SWG
    Aquabot AJET121I Pool Rover S20-40

  2. Back To Top    #2


    TFP Guide

    cowboycasey's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Fletcher, OK
    Posts
    3,346

    Re: SWG not producing chlorine?

    I am not positive but it sounds like it might be?? at 99 dollars I dont think they last very long...

    Amazon.com: Intex 120V Krystal Clear Saltwater System CG-28669 with E.C.O. (Electrocatalytic Oxidation) for Above Ground Pools: Patio, Lawn Garden
    Pool: Intex 16x32 15000 gal, 2 speed 340042, Pentair CC320 Filter, CircuPool SJ45 Salt System, Intermatic PE653RC; Hot Tub: 650 Gal SWG Megachlor
    links: pool school * Recommended-Levels * SLAM * CYA chart * Test kits * How To Post Pictures * Poolmath * OCLT ** Support your website if we helped you :) **

  3. Back To Top    #3
    jmcdtucson's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    314

    Re: SWG not producing chlorine?

    After reading more, I'm going to at least try cleaning the cell first. I'm also going to run the unit longer before testing the chlorine from the return and see if I see any bubbles coming out.

    I'd suspect sneaky algae, but I'd think I would see SOMEWHAT higher chlorine reading from the return than from the general pool.

    EDIT: I do see the little champagne bubbles coming out.
    Now measuring again after running the SWG for several hours, pool water is at 4.5 (so it produced something today since it was at 4 yesterday) and the water from the return is at 6.
    Intex 12'x24'x52"
    8,403 gallons
    Intex SF60110 2450 GPH Sand Filter
    Intex CS8110 SWG
    Aquabot AJET121I Pool Rover S20-40

  4. Back To Top    #4


    TFP Guide

    cowboycasey's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Fletcher, OK
    Posts
    3,346

    Re: SWG not producing chlorine?

    Well that is a good sign.
    Pool: Intex 16x32 15000 gal, 2 speed 340042, Pentair CC320 Filter, CircuPool SJ45 Salt System, Intermatic PE653RC; Hot Tub: 650 Gal SWG Megachlor
    links: pool school * Recommended-Levels * SLAM * CYA chart * Test kits * How To Post Pictures * Poolmath * OCLT ** Support your website if we helped you :) **

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •