Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

  1. Back To Top    #1

    Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

    Hey all.

    I hired a company to close my in ground pool last year.

    The water jets in the pool have screw in covers for the winter.

    It looks like on one of them - the guys must have had problems getting the screw-in cover on - so must have used a 'plug' in its place.

    I just took the safety cover off yesterday to find the jet hole completely open (plug fell out over the winter).................

    I hooked up the rest of the equipment - and turned on the water - to find that the other 3 jets are shooting out water very well.... however, the one in question is not shooting out ANY water.

    In my head this feels like a broken pipe from freezing.

    Please tell me there are other possibilities here!

  2. Back To Top    #2
    n240sxguy's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Benton, KY
    Posts
    1,800

    Re: Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

    You would think there would be some water and dirt coming out that one. All the valves open? Possibly a piece of the plug stuck in the line?


    30K gallon IG vinyl. 1.5HP 2-speed Waterway Mustang pump. 600 lb sand filter. Polaris 280. Circupool SI-60+. TF-100

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad tim5055's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Columbia, SC
    Posts
    8,495

    Re: Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

    Quote Originally Posted by n240sxguy View Post
    You would think there would be some water and dirt coming out that one. All the valves open? Possibly a piece of the plug stuck in the line?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    my first thought was the plug broke and part is still in the pipe. Time to gently probe that return with the universal tool, a cut off coat hanger. Again, the key word was gently, we don't want to push an obstruction further up the pipe.
    TFP Moderator 39 X 18 23,000(ish) freeform gunite; built 2007ish; Pentair Triton II TR100 600lb Sand filter; 2 HP Pentair pump with 2.2 HP AO Smith single speed motor; 2 skimmers, 1 main drain, 4 returns w/waterfall, Stenner 45MHP2 3GPD running@ 60% - 15 gal Tank; heated by the sun CYA 200+ when I started - 50 now. Dolphin Supreme M5 Pool Cleaner. Hot Springs SX Spa, 285 gallon

  4. Back To Top    #4

    Re: Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

    Didn't think of that - but what is the next step should I find an obstruction?

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad tim5055's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Columbia, SC
    Posts
    8,495

    Re: Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

    Quote Originally Posted by LordX2 View Post
    Didn't think of that - but what is the next step should I find an obstruction?
    not quite sure. Test first and if it is obstructed how far In the pipe? Figure that out and then we will come up with something.
    TFP Moderator 39 X 18 23,000(ish) freeform gunite; built 2007ish; Pentair Triton II TR100 600lb Sand filter; 2 HP Pentair pump with 2.2 HP AO Smith single speed motor; 2 skimmers, 1 main drain, 4 returns w/waterfall, Stenner 45MHP2 3GPD running@ 60% - 15 gal Tank; heated by the sun CYA 200+ when I started - 50 now. Dolphin Supreme M5 Pool Cleaner. Hot Springs SX Spa, 285 gallon

  6. Back To Top    #6

    Re: Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

    Hah - well good news.

    The plug WAS in the pipe - just WAY inside. I was able to JUST reach the screw with my fingers and undo it and pull it out.

    Saw all the glorious air bubbles come out - which made me happy that there was no water in the line.

    PS - did I do any damage by running the pump with the plug in?!?!

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad tim5055's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Columbia, SC
    Posts
    8,495

    Re: Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

    I doubt any damage, you had flow through the other returns.

    Great job!
    TFP Moderator 39 X 18 23,000(ish) freeform gunite; built 2007ish; Pentair Triton II TR100 600lb Sand filter; 2 HP Pentair pump with 2.2 HP AO Smith single speed motor; 2 skimmers, 1 main drain, 4 returns w/waterfall, Stenner 45MHP2 3GPD running@ 60% - 15 gal Tank; heated by the sun CYA 200+ when I started - 50 now. Dolphin Supreme M5 Pool Cleaner. Hot Springs SX Spa, 285 gallon

  8. Back To Top    #8
    n240sxguy's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Benton, KY
    Posts
    1,800

    Re: Winterization FAIL - No water shooting from Jet - Need ideas!

    Woot woot. Schweeeet! Glad you got it cleared up. I guess the line pulled a vacuum when it got cold, but good gosh I never would've imagined it would pull the plug in!


    30K gallon IG vinyl. 1.5HP 2-speed Waterway Mustang pump. 600 lb sand filter. Polaris 280. Circupool SI-60+. TF-100

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •