Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 16 of 16

Thread: Turning on pump for the first time this season and it just hums

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Massachusetts
    Posts
    182

    Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Hi, Each year, we hire someone to close our pool and them open it ourselves. Last September, we had a new company close our pool. Today, I started putting it back together.. Removed all the return/skimmer plugs, Added Silicone lubricant to all the O rings, added plumbers tape to all the screw-type pieces, etc. Then I added water to the pump basket and flipped the switch to turn on the pump, but all the pump did was hum. When I switch it off, I think the timer (which has the flip switch for the pump) sparks. I didn't feel a shock, but it's definitely has never sparked before.
    I'm trying to figure out if maybe this company did something different to close the pool that I'm unaware of. Am I missing something a step or do I need to have someone come out to service our pump? I'm guessing it's the latter
    We have an AOSmith UST1202 Motor with a Hydro-King T104P201 Timer.
    Thanks for any advice you can provide! We have issues with each opening, but the folks at TFP always provide the best advice!
    Patty
    25,000 gallon gunite pool with waterfall (built 2000 - owner as of 2009), Aerotemp / Aquacal heat pump AT12000-A, Hayward DE4800 Filter, AOS UST1202 Motor, Hydro-King T104P201 Timer, Meyco pool cover, Pentair Model 320 Auto Chlorine Feeder. Located in Massachusetts.

  2. Back To Top    #2

    TFP Guide

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    western NY
    Posts
    1,557

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    make sure the impeller turns free. It could be the shaft has rusted over the winter and bound up inside the seal. If the impeller turns free, I would then suspect the start capacitor will need replacing.
    Unknown make 18' above ground (bought used in 1999) Sparco sand filter. Hayward 100,000 BTu heater. 2 speed pump

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2015
    Location
    Scottsdale, Arizona
    Posts
    2

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Sounds like an issue with the pump motor. When I had a motor go bad last season. I began with the same hum when I turned the switch on. It could also throw the main power switch off as well in some cases. Sorry to say I feel rather certain that the motor has quit.
    Zoomer
    Our pool is a 12K Gal IG, pebble tech built 1/98 in Scottsdale, AZ.
    Pool/spa, water fall dumps to pool, plumbed to be heated separately/together.
    Has 2 Hayward 2HP motors, blower. Hayward Pool Heater installed 3/2014
    Autopilot Digital 220 Salt system/SC 36 cell installed 3/14
    Hayward 60 DE Filter

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Massachusetts
    Posts
    182

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    hm.. impeller? shaft - I'm guessing this means I need to cut power to the pump and take it apart?
    I've never taken apart the pump in the 5 years we've owned the pool - not sure how old the pump is.
    I would love to be able to resolve this myself, but this sounds a little bit out of my league?
    25,000 gallon gunite pool with waterfall (built 2000 - owner as of 2009), Aerotemp / Aquacal heat pump AT12000-A, Hayward DE4800 Filter, AOS UST1202 Motor, Hydro-King T104P201 Timer, Meyco pool cover, Pentair Model 320 Auto Chlorine Feeder. Located in Massachusetts.

  5. Back To Top    #5

    TFP Guide

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    western NY
    Posts
    1,557

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    if there is a cover on the back of the motor that can be removed, you could do that and see if you can turn the motor shaft.
    Unknown make 18' above ground (bought used in 1999) Sparco sand filter. Hayward 100,000 BTu heater. 2 speed pump

  6. Back To Top    #6

    In the Industry

    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Sacramento, CA
    Posts
    72

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    if you can't turn the motor shaft more the likely it is going to need a motor replacement i have noticed this is a growing trend for customers who dont run there pump atleast once a day and it sits for a period of time
    David Randolph
    Warranty Station
    Pentair
    Jandy
    Owner Sac Pool Pros

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Massachusetts
    Posts
    182

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Pool service was able to remove the cap and inside it was all corroded. the impeller spins, but still doesn't do anything other than hum.
    They are charging $550 to replace the 2hp motor. He said it takes about 30 minutes. Wondering if this is something we can do ourselves since I think the motor costs around $250 to replace? still worried about how the timer sparks when I turn it off though. Would that be resolved with the motor replacement or could it be something else too?

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by SacPoolPros View Post
    if you can't turn the motor shaft more the likely it is going to need a motor replacement i have noticed this is a growing trend for customers who dont run there pump atleast once a day and it sits for a period of time
    Thanks David. i think this motor is probably at least 10 years old and we only run it 4 months/yr. Any thoughts on the spark that happens when I flip the power switch? Behind the timer dial, I can see a spark when I flip the switch to manually turn on the pump/motor.
    25,000 gallon gunite pool with waterfall (built 2000 - owner as of 2009), Aerotemp / Aquacal heat pump AT12000-A, Hayward DE4800 Filter, AOS UST1202 Motor, Hydro-King T104P201 Timer, Meyco pool cover, Pentair Model 320 Auto Chlorine Feeder. Located in Massachusetts.

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Massachusetts
    Posts
    182

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Quote Originally Posted by Zoomer View Post
    Sounds like an issue with the pump motor. When I had a motor go bad last season. I began with the same hum when I turned the switch on. It could also throw the main power switch off as well in some cases. Sorry to say I feel rather certain that the motor has quit.
    Zoomer
    Thanks! You were right.. the motor has quit.. it was totally corroded inside. I couldn't loosen one of the screws to get the cover off, the pool service tech had to break it. But I'm wondering about the spark. Did you have that issue as well? Did it go away once you installed a new motor?
    25,000 gallon gunite pool with waterfall (built 2000 - owner as of 2009), Aerotemp / Aquacal heat pump AT12000-A, Hayward DE4800 Filter, AOS UST1202 Motor, Hydro-King T104P201 Timer, Meyco pool cover, Pentair Model 320 Auto Chlorine Feeder. Located in Massachusetts.

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Massachusetts
    Posts
    182

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Quote Originally Posted by danpik View Post
    if there is a cover on the back of the motor that can be removed, you could do that and see if you can turn the motor shaft.
    Thanks. The Motor was completely corroded inside.. the Tech said the impeller would spin manually, but it still just hums. With all the corrosion, that maybe it's time to replace it. It's probably 10 years old, at least. Do you have any experience with sparks at the timer? That's where I flip the switch to power the pump on/off and when i turn it off, it sparks. We want to try and fix this ourselves, but if the spark issue is a separate issue, i'm leaning towards getting help from the pool company, although I can buy the motor for $230 on amazon. Not sure what to do.
    25,000 gallon gunite pool with waterfall (built 2000 - owner as of 2009), Aerotemp / Aquacal heat pump AT12000-A, Hayward DE4800 Filter, AOS UST1202 Motor, Hydro-King T104P201 Timer, Meyco pool cover, Pentair Model 320 Auto Chlorine Feeder. Located in Massachusetts.

  10. Back To Top    #10

    TFP Guide

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    western NY
    Posts
    1,557

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    while I will agree that a 10 year old pump/motor may need replacing, the fact that the impeller spins free tells me that you have a bad $15.00 start capacitor. The fact that your pools service did not at least tell you that before they decided to sell you a whole new pump tells me that I would not completely trust them.
    Unknown make 18' above ground (bought used in 1999) Sparco sand filter. Hayward 100,000 BTu heater. 2 speed pump

  11. Back To Top    #11

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Massachusetts
    Posts
    182

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Quote Originally Posted by danpik View Post
    while I will agree that a 10 year old pump/motor may need replacing, the fact that the impeller spins free tells me that you have a bad $15.00 start capacitor. The fact that your pools service did not at least tell you that before they decided to sell you a whole new pump tells me that I would not completely trust them.
    Dan, I was going to question it, but when I saw the condition of the motor, it seemed like it was time. I've attached pics. what do you think? it looks really corroded to me. Hoping I made the right decision, b/c I went ahead and bought a new one on amazon. it'll be here on Friday, but I'm still concerned about the sparking issue. IMG_1782.jpg
    IMG_1781.jpg
    25,000 gallon gunite pool with waterfall (built 2000 - owner as of 2009), Aerotemp / Aquacal heat pump AT12000-A, Hayward DE4800 Filter, AOS UST1202 Motor, Hydro-King T104P201 Timer, Meyco pool cover, Pentair Model 320 Auto Chlorine Feeder. Located in Massachusetts.

  12. Back To Top    #12
    borjis's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Pacific NW
    Posts
    2,055

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    If my pump motor looked like that, at the very least I would remove it and take it to a motor service
    shop to be reconditioned.
    16x32 IG Vinyl, 13,000 Gals. Hayward S-244T sand filter, SP2810X15 pump
    (1.5 HP motor) Raypak PR266AEN (266k btu) gas heater. TF-100 Test Kit.
    Dolphin E10 Cleaning Robot.

  13. Back To Top    #13

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    678

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Based on the look of that pump, I would also go ahead and buy a new timer too.
    Sharkline Reprieve 15x52 (3/14). Still using Intex 2650 Sand Filter with Hayward Power-Flo Matrix 3/4 HP pump (6/15). Solar Cover cut into strips for easy removal, (2) 2*10 Space Saver solar panels. Swim Jet HD Robot (by Aquabot) (3/15). Chlorine Liquidator (4 gal). 4 person hot tub. Hard pipe is the way to go for improved flow! Retired Lil Shark (3/15). Starite Max E Therm 333k BTU Propane Heater w/ 24 gal tank (7/15).

  14. Back To Top    #14

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Massachusetts
    Posts
    182

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Quote Originally Posted by borjis View Post
    If my pump motor looked like that, at the very least I would remove it and take it to a motor service
    shop to be reconditioned.
    Quote Originally Posted by f3justusc View Post
    Based on the look of that pump, I would also go ahead and buy a new timer too.
    Thanks - I, admittedly, haven't taken care of the motor Electrical things kinda scare me .. but I'm really good about lubricating, cleaning all the other pool parts..
    But I should look into the maintenance tasks are for the motor, so I can start doing that and take better care of the new one. Any hints on installation. We're just planning to take pictures before we remove the old one and then connect the new one in the same way..

    Regarding timers, Any recommendations?.. the one I have now is linked below. It's actually located in our pool shed which we are trying to make into a more usable outdoor area, so one that is a little bit more attractive would be great, but low priority compared to functionality and price
    http://www.intermatic.com/en/Product.../T104P201.aspx

    Thanks again for all the responses from everyone. You guys are the best.
    25,000 gallon gunite pool with waterfall (built 2000 - owner as of 2009), Aerotemp / Aquacal heat pump AT12000-A, Hayward DE4800 Filter, AOS UST1202 Motor, Hydro-King T104P201 Timer, Meyco pool cover, Pentair Model 320 Auto Chlorine Feeder. Located in Massachusetts.

  15. Back To Top    #15

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    678

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    Quote Originally Posted by patplh View Post
    Thanks - I, admittedly, haven't taken care of the motor Electrical things kinda scare me .. but I'm really good about lubricating, cleaning all the other pool parts..
    But I should look into the maintenance tasks are for the motor, so I can start doing that and take better care of the new one. Any hints on installation. We're just planning to take pictures before we remove the old one and then connect the new one in the same way..

    Regarding timers, Any recommendations?.. the one I have now is linked below. It's actually located in our pool shed which we are trying to make into a more usable outdoor area, so one that is a little bit more attractive would be great, but low priority compared to functionality and price
    http://www.intermatic.com/en/Product.../T104P201.aspx

    Thanks again for all the responses from everyone. You guys are the best.
    I am not an expert on timers but that one looks fine. You could try to find an attractive cover for it at a home improvement store or Amazon.
    Sharkline Reprieve 15x52 (3/14). Still using Intex 2650 Sand Filter with Hayward Power-Flo Matrix 3/4 HP pump (6/15). Solar Cover cut into strips for easy removal, (2) 2*10 Space Saver solar panels. Swim Jet HD Robot (by Aquabot) (3/15). Chlorine Liquidator (4 gal). 4 person hot tub. Hard pipe is the way to go for improved flow! Retired Lil Shark (3/15). Starite Max E Therm 333k BTU Propane Heater w/ 24 gal tank (7/15).

  16. Back To Top    #16

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Massachusetts
    Posts
    182

    Re: Turning on pump for the first time this season and it just hums

    we were able to replace the motor and the pool is circulating .. woo hoo! timer seems fine too so we'll think about replacing it another year.
    thanks for all the feedback !
    l love tfp
    25,000 gallon gunite pool with waterfall (built 2000 - owner as of 2009), Aerotemp / Aquacal heat pump AT12000-A, Hayward DE4800 Filter, AOS UST1202 Motor, Hydro-King T104P201 Timer, Meyco pool cover, Pentair Model 320 Auto Chlorine Feeder. Located in Massachusetts.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •