Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Help needed with Auto-fill, overflow drain or a leak ?

  1. Back To Top    #1
    HouTX's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Katy, TX
    Posts
    49

    Help needed with Auto-fill, overflow drain or a leak ?

    Long story but I was trying to figure out a drop in CYA (posted on another thread) and my research led me to articles about Auto-fills, Leaks etc. Making a long story short, here are the key points which may or may not be the issue:

    1. Upon moving into this home I noticed staining on the curb about 3 wide, and have periodically observed water draining over it (no rain). Initially attributed it to the elevation since the backyard is about 3 higher than street level and it gradually sloped down toward the front of the house. Some neighbors have similar staining. I read now that a lot of pool overflows drain this way (?)
    2. About 2 months ago noticed the Auto-fill bucket had water around it and I could hear the fill-valve shooting our water every 5 seconds for about 3 seconds at a time. Replaced it with an identical Fluidmaster Fill Valve. Could no longer hear the water.
    3. Yesterday noticed water overflowing around Fill Valve cover again. Fill Valve started going every 5 seconds just like before as soon as I opened the cover.
    4. When I close the cover it appears to stop, but it is obviously coming on at longer intervals because the water oozing out must come from the valve shooting water on the side of the enclosure and splashing up. To clarify, installed Fluidmaster valve on old stem and the spout is at an angle and splashes water when it comes on which should be the cause I see water puddle around the fill cover.
    5. My pool water level is about 1.5-2 into skimmer and the same amount under pool overflow drain.

    Please see attached pictures of items in question. I have no idea where to start trouble-shooting. I am trying to figure out if there is a leak, a faulty Auto Fill valve, while at the same time trying to battle rising pH and CYA that went from 70 to 55 in a few weeks. Any help is appreciated.
    Attachment 36208Attachment 36209
    30k Gal, IG, PebbleTec, Jandy: CL460 Cartridge Filter, SHPM2.0 Pump (Filter+Spa), SHPM1.5 (Waterfall), spill-over SPA, PLC1400 SWG, LXi400 Heater. Polaris Caretaker Infloor Cleaning system, Jandy PDA-PS-8 remote, Taylor K-2006 Test kit

  2. Back To Top    #2

    TFP Guide

    Azgirl71's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Sierra Vista, Az
    Posts
    2,586

    Re: Help needed with Auto-fill, overflow drain or a leak ?

    I don't have an answer for you but wanted to bump your post
    Lisa
    Intex AG vinyl 15' x 48" 4,300 gallons due to skimmer install, Krystal Clear SF pump combo 2800 GPH, Krystal Clear SWG, Pool Blaster Max vacuum, Hayward thru the wall skimmer, TF 100 test kit with speed stir, K 1766 Taylor salt test, My SLAM Process

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,994

    Re: Help needed with Auto-fill, overflow drain or a leak ?

    Definitely a strange scenario. Have you checked the pipe from the autofill into the pool to see if it is clogged?
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  4. Back To Top    #4
    HouTX's Avatar
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Katy, TX
    Posts
    49

    Re: Help needed with Auto-fill, overflow drain or a leak ?

    I did a bucket test and there are no leaks. I figured out that the water around the Auto fill canister is due to the water spout (Fluidmaster Toilet Valve) being angled against the side, so when it comes on the water splashes up and against the lid. I attached a rubber tube to the spout and angled it downward. Should work hopefully. Haven't solved the missing CYA issue, out of reagent already so new bottle on the way. Will retest....
    30k Gal, IG, PebbleTec, Jandy: CL460 Cartridge Filter, SHPM2.0 Pump (Filter+Spa), SHPM1.5 (Waterfall), spill-over SPA, PLC1400 SWG, LXi400 Heater. Polaris Caretaker Infloor Cleaning system, Jandy PDA-PS-8 remote, Taylor K-2006 Test kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •