Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Plumbing question on opening

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2011
    Northville, Mi

    Plumbing question on opening

    Doing my first opening myself here and had a head scratcher. I took the plug out of one of my returns (the jets in the pool - that's a return, right?) and on the first one there was a major vacuum and a bunch of water immediately started getting sucked in., like the pump was running backwards (haven't even started it yet).

    When I did the other one I got a major air bubble.

    As a side note, I get that kind of behavior regularly in the morning startup.

    Does that indicate there's maybe a leak in the second line somewhere? And, if so, how the heck would I find and fix it?
    15,400 gal, 16x32 vinyl rectangle (sport dig), Intelliflo VS, 240 sqft cartridge filter, Intellichlor IC40, Mastertemp 250, Dolphin supreme M4 cleaning, Pentair EasyTouch4

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Silver Spring, MD

    Re: Plumbing question on opening

    No, that doesn't really tell you anything. The plumbing was sealed up over the winter, and temperature changes could easily have lowered the pressure in the plumbing, causing some suction when first opened. Air bubbles are also very common when first opening, as the pipes will start full of air.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts