Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: I am scratching my head on this....

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Rogers, AR
    Posts
    412

    I am scratching my head on this....

    My normal Psi is 11 all day long.

    Yesterday I cleaned my solar cover brushing everything in to the skimmer. I use skimmer socks religiously so I changed it out after the solar cover cleaning it was full with pollen. I pulled the cover off after cleaning and cleaned my pool for the week with my normal routine. I went to a party and when I got home my Psi had shot up to 21. I turned off the pump since it was almost dark. This morning before work I backwashed twice since I couldn't get the pressure below 15, the waste was really yellow with pollen. I ran it for a couple of hours and it stayed at 15. I turned off the pump and figured I would deal with it when I got home from work. I came home and turned on the pump and the pressure is now 14. I can't figure out why my pressure is all over the board and won't drop back to 11. My gauge says 0 when the pump is off and I replaced it last August with one of the ones Dave sells from this site.

    I checked my skimmer sock, main drain to make sure nothing is clogging it, cleaned the pump basket and checked my returns the pressure is fine. I really backwashed it the second time thinking the filter was still dirty. Everything looks/sounds normal except the pressure.

    I had my sand replaced over the winter and a new multiport put on a couple of weeks ago could any of this be the reason behind the pressure change? any ideas?
    16x32 IG rectangular 21,800k new vinyl liner 2014, Triton II TR 50 sand Filter, Pentair 3/4 hsp whisperflow pump, 3 returns, TF100 test kit w/speedstir. Maytronics s 300i robot.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad woodyp's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    East Texas
    Posts
    8,997

    Re: I am scratching my head on this....

    Does the gauge return to zero when the system is shut down?
    16x32x52" Steel Cornelius Miramar AGP Vinyl liner 13,100 gal. Buried 2 ft.
    2 Speed Hayward Power-Flo Matrix 85 g.p.m. 22" 250lb. sand filter hard plumbed
    Pool Rover Jr., Pool Blaster Max, Diver Dave TF100 Test Kit/Speed Stir
    Margaritaville Frozen Concoction Maker, Liqour Chiller, & Drink Mixer & Party Tub----Collect 'um all!

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad zea3's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    9,199

    Re: I am scratching my head on this....

    Are you putting a skimmer sock back on after emptying it out? If so are you using a new sock or the same one rinsed out?
    TFP Moderator
    Helpful links: TF Test Kits,TFP Pool School, PoolMath
    Vogue 21' round AG, Pentair 1 hp 2 speed pump, 36 sq ft DE filter, Hayward S180T 150# sand filter, Houston, Texas
    Love TFP? Become a
    TFP Supporter!

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Rogers, AR
    Posts
    412

    Re: I am scratching my head on this....

    Yes, the gauge is at zero when the pump is off.

    Yes, I always change socks when they are dirty and use a clean one. I usually let them stack up and throw them all in the washer once a week. I threw all my old ones out and switched over to brand new two weeks ago. I change daily even if they don't look too bad.

    I just went out and checked pressure is still at 14 and I have great pull in my skimmer.
    16x32 IG rectangular 21,800k new vinyl liner 2014, Triton II TR 50 sand Filter, Pentair 3/4 hsp whisperflow pump, 3 returns, TF100 test kit w/speedstir. Maytronics s 300i robot.

  5. Back To Top    #5
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,482

    Re: I am scratching my head on this....

    Any changes to any valve settings?

    Any check valves in the plumbing?

    Any other recent changes to the plumbing?

    If no to all, then it could be a problem with the filter (e.g. broken lateral).
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Rogers, AR
    Posts
    412

    Re: I am scratching my head on this....

    Quote Originally Posted by mas985 View Post
    Any changes to any valve settings?

    Any check valves in the plumbing?

    Any other recent changes to the plumbing?

    If no to all, then it could be a problem with the filter (e.g. broken lateral).
    No other changes than a new multiport last month. My pipes are all glued and nothing has been changed. Laterals were checked when the filter was cleaned and sand changed. I had a broken lateral and they fixed that. Everything was normal until yesterday when the pressure shot up and I backwashed. This is why I am scratching my head. It is just really weird. I normally can go six weeks or so in between backwashes but this stupid pollen is everywhere. I clean my pool really well once a week. I run my pump around four hours an day this time of year and yesterday I ran it all day and ran my robot twice so I am assuming I really stirred it up that is why my pressure shot up.
    16x32 IG rectangular 21,800k new vinyl liner 2014, Triton II TR 50 sand Filter, Pentair 3/4 hsp whisperflow pump, 3 returns, TF100 test kit w/speedstir. Maytronics s 300i robot.

  7. Back To Top    #7
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,482

    Re: I am scratching my head on this....

    No other changes than a new multiport last month.
    That might not be a coincident. I would take apart the valve and inspect it just to make sure nothing has changed.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Rogers, AR
    Posts
    412

    Re: I am scratching my head on this....

    Quote Originally Posted by mas985 View Post
    That might not be a coincident. I would take apart the valve and inspect it just to make sure nothing has changed.
    Okay, I will call pool guy and have him come look at it.
    16x32 IG rectangular 21,800k new vinyl liner 2014, Triton II TR 50 sand Filter, Pentair 3/4 hsp whisperflow pump, 3 returns, TF100 test kit w/speedstir. Maytronics s 300i robot.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •