Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Busted Multiport?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Beaverton, OR
    Posts
    10

    Busted Multiport?

    I have a swimquip sand filter with a StaRite 14962 Multiport. Last summer, and now as I'm trying to do some cleanup, I noticed small debris and green stuff shooting out of the returns when I use the vacuum. So, I took the multiport off, and took it apart. I also did a deep clean while I had it open.

    As you can see in the second picture, the inside of the multiport is cracked. As best I can tell, the part that is cracked separates the dirty water in the filter from the clean water ready to go to the pool. Can I replace that part, or am I looking at a whole new multiport? It wasnt clear how to get it apart, and I knew if I forced it I'd be buying a whole new multiport anyway.

    I also have a couple of bonus questions for you?
    1. Does the spider gasket look ok? I'm going to replace it anyway while I have it apart, but just trying to understand the standard.
    2. The bottom picture shows where the standpipe goes into the bottom of the multiport. I'm surprised that there isn't a gasket on that. Should there be?

    Thanks.

    Phil








    16kgal IG Gunite, SSwimQuip Sand Filter, 3/4hp Emerson Pump, built 1968

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Busted Multiport?

    Yes that part can be replaced. A quick Internet search for parts for that model should turn up a parts diagram and a couple of places that sell the individual parts.

    1) The spider gasket looks pretty bad. I would replace it.
    2) There should be an o-ring. I can't be sure, but I think I see an o-ring in the photo.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Beaverton, OR
    Posts
    10

    Re: Busted Multiport?

    Thanks Jason. Exactly what I needed to know.
    16kgal IG Gunite, SSwimQuip Sand Filter, 3/4hp Emerson Pump, built 1968

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •