Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 10 of 10

Thread: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Oviedo, FL
    Posts
    47

    Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    I appreciate the help on this one in advance. Pool builder installed EasyTouch 4 Pool & Spa with 4 Relays. As the electrician was wiring he and I both realized that I'll need 7 relays to achieve what I want - aka the EasyTouch 8 Pool & Spa. I called the pool builder and they wanted to charge more than I'm willing to pay for the board upgrade with the additional relays.

    The current EasyTouch 4 board is PN#520659. My question is, and I think this will work, if I replace just the circuit board with the EasyTouch 8 board (PN#520657) and buy additional relays (PN#520106) this would work?

    I can save a LOT of money by buying outside of the builder. I just wasn't sure if there were additional headers or cables needed that connect the control unit to the circuit board for the EZ8 vs the EZ4.

  2. Back To Top    #2
    boston62's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Fort Myers, Florida
    Posts
    461

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    Are there 8 slots to mount the extra relays, on ez4 panel?
    13,000 Gal Pool & Spa
    Jandy Automation /w IAqualink
    Autopilot SWG
    Jandy 2.0 HP VSP, Filter Cartridge
    Taylor (FAS-DPD K-2600, Pool Surface: Plaster

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Oviedo, FL
    Posts
    47

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    Yes - there are 4 extra slots. The same control unit is used for both EZ4 and EZ8.

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    441

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    Yes the main board, relays, and indoor control is all you should need.
    20X40 30,000 gallon gunite pool

  5. Back To Top    #5

    In the Industry
    Pool Clown's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Silicon Valley, CA
    Posts
    1,636

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    There's the rub, main board is way over priced. Actually, iAqualink upgrade is cheaper than straight board 4 to 8 U/G. Did you incur the need for the extra relays after the builder was finished? IOW, did you add the extras? Or did the builder screw up? If the builder missed that, i would push him for better price on that, or no charge at all.
    Factory Warranty Station for:
    Jandy/Zodiac, Pentair, Sta-Rite, Raypak, Polaris,
    and Paramount pool cleaning systems.

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Oviedo, FL
    Posts
    47

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    Quote Originally Posted by Pool Clown View Post
    There's the rub, main board is way over priced. Actually, iAqualink upgrade is cheaper than straight board 4 to 8 U/G. Did you incur the need for the extra relays after the builder was finished? IOW, did you add the extras? Or did the builder screw up? If the builder missed that, i would push him for better price on that, or no charge at all.
    We started adding lamp posts around the pool deck - our fault.

  7. Back To Top    #7

    In the Industry

    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    441

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    This is one reason that I would never suggest a 4 aux control on a pool spa combo. The spa uses so many aux circuits to run it leaves very little for the "toys" . I'm surprised your builder can't swap it for a reasonable price as they should be able to use the other one somewhere else.
    20X40 30,000 gallon gunite pool

  8. Back To Top    #8
    jdomke1's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Manteca, CA
    Posts
    90

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    So, long story short... If you want to upgrade your system from 4 to 8 all you need is the 8 motherboard and whatever additional relays you need, right? It seems the indoor control is optional if you just want to use the main panel or screenlogic to control your pool. Appreciate the advice because I'm in a similar situation as the OP. I have a pool/spa combo and I'm tapped out. I'd like to add some landscape lighting and perhaps a slide. Having four more relays would really help. Thanks.

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Oviedo, FL
    Posts
    47

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    Quote Originally Posted by jdomke1 View Post
    If you want to upgrade your system from 4 to 8 all you need is the 8 motherboard and whatever additional relays you need, right?
    Bingo - you're right! This is exactly what I did a year ago and I've never looked back. Check out eBay - I got a pretty fair deal back then.
    10,965 Gallons IG Aqua Pearl Finish pool, Pentair C&C RP 200 Sq Ft, Pentair Intelliflow VS Pump
    Opened 03/27/2015, TF-100 Test Kit, Spa, Double Flagstone Spillover, Pentair IC40 SWG, Pentair 125K Heat Pump

  10. Back To Top    #10
    jdomke1's Avatar
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Manteca, CA
    Posts
    90

    Re: Upgrade EasyTouch 4 to 8 - Circuit Board replacement only?

    Found one for around $379 on eBay


    28,000 in ground gunite pool and spa
    Pentair EasyTouch 8
    Pentair Salt Water Generator
    System 3 Filter
    Max Therm Heater 400,000 btu

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •