Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Incorrect high salt reading and temperature.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Oct 2014
    Saint Augustine, FL

    Incorrect high salt reading and temperature.

    Hello all. This is my first post and I must say I have learned a ton by reading the threads in the last 6 months or so. My issue right now is that despite my pool looking beautiful, and manual readings for salt/chemistry being near perfect, my Aqua Rite with a new Compupool SWG is giving readings that are wrong.

    My salt level is currently 3000 PPM and the Aqua Rite says 4000, the temperature of the water is 80 and the Aqua Rite says it is 62! Now that being said, all seems to fine with the pool! Should I just ignore it?

    I am not sure if it is a mismatch of the SWG ( it is the 40 which should work). Or is the Aqua Rite having an issue. (Current Limiter)? BTW, I have the "Old" firmware on the Aqua Rite. I think it is 1.4.


  2. Back To Top    #2
    TFP Guide

    In the Industry

    Join Date
    May 2007
    New Brunswick Canada

    Re: Incorrect high salt reading and temperature.

    Could be an issue with mismatched cell. Check the current limiter for cracks, but doubt that is the issue. I do know when cells ar on their last legs, they give off wonky readings.

  3. Back To Top    #3

    Re: Incorrect high salt reading and temperature.

    If the temperature reading is wrong, then the salt reading will be wrong. The temperature sensor is part of the cell.

    I would suggest contacting the cell provider to inquire about a warranty replacement.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts