Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Hayward Pool pump doesn't run!

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Hollywood/Florida
    Posts
    4

    Hayward Pool pump doesn't run!

    Hi! I'm new here! Here is my issue... I had a 1 speed Hayward pump that died a week ago(probably 10 years old). I went ahead and bought a used Hayward Maxflo Variable pump. I installed it this past weekend and when giving it power it shows on the display Err1 and that's it. The motor does not turn on and nothing else happens. I tried resetting it and nothing. I checked the wiring and everything seems fine. I really have no idea what could be the issue. If anyone has any ideas or suggestions I would greatly appreciate it! Please HELP!!

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Hayward Pool pump doesn't run!

    Welcome to TFP!!!

    Well, you bought it used, are you sure it was functional to begin with?
    Are you sure the correct voltage is being applied?
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Hollywood/Florida
    Posts
    4

    Re: Hayward Pool pump doesn't run!

    Hi, thanks!

    Yeah... I did buy it used and no I wasn't sure if it was functional. At this point I'm just trying to figure out if I will be able to fix it... The correct voltage is being applied, which is 240. Any idea of what could be wrong? Thanks!

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Hayward Pool pump doesn't run!

    I am not sure. If the power is correct, then the electronics may be bad and I am not sure they are repairable for a reasonable cost.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Hayward Pool pump doesn't run!

    Here is the manual: https://www.hayward-pool.com/pdf/manuals/MaxFloVS.pdf

    Page 22 lists the error codes. Err01 is undervoltage on DC link

    No idea what that means.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Hollywood/Florida
    Posts
    4

    Re: Hayward Pool pump doesn't run!

    I see... I guess I'll just have to get rid of it and get a NEW one this time... What pump would you suggest for my pool? I bought this one because I knew I couldn't go wrong in terms of efficiency but reading through the forum I might not really need it... My pool is a 16,000 gallon, 16X30. Would a 2 speed save the same in electricity? Thanks!

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Hayward Pool pump doesn't run!

    Looks like there may be a way to reset the motor and see if the error reappears.

    - - - Updated - - -

    A 2-speed would save most of the power over a single speed. They are also much less susceptible to damage from nearby lightning strikes. A 1HP 2-speed would be fine like the Hayward Super Pump or Pentair Superflo.

    I may not give up on the VS just yet. See if the manual helps first.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Hollywood/Florida
    Posts
    4

    Re: Hayward Pool pump doesn't run!

    Yup, I tried that... When calling Hayward they basically want to replace the whole thing.

  9. Back To Top    #9
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Hayward Pool pump doesn't run!

    A related thread: http://www.troublefreepool.com/threa...-Question-Pump

    - - - Updated - - -

    Bummer.

    Please add your pool details to your signature as described HERE as it will help us help you.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •