Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Algae spots?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2014
    Location
    Saint Albans, WV
    Posts
    50

    Algae spots?

    I've noticed a couple spots on my liner on the bottom of my pool that are turning green :/. My chlorine is between 5-10, ph - 7.5 and my CYA is 50. Any advice. Im close to closing the pool up and don't want this to create a bigger problem next year. Any advice appreciated. Thanks!!!

    PS - i've just been putting in diver dave to cure the problem but they keep coming back.
    10.4K gallon 21' round Elixir AG
    Hayward 150lb Sand Filter/1.5 Hayward Pump/Hayward Diver Dave cleaner
    Pool installed 7/11/14. TF-100 Test Kit.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad tim5055's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Franklin, NC
    Posts
    9,187

    Re: Algae spots?

    You pool cleaner is not the solution to visible algae, a SLAM is. I would guess at some point you got below the recommended level of FC or your CYA is higher than you think.

    You should read the directions on SLAMing your pool in the How To section of Pool School and follow that procedure completely to the end.
    TFP Moderator

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

    Support the site

  3. Back To Top    #3
    pwrstrk's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Elverson Pa.
    Posts
    4,758

    Algae spots?

    Any visible algae you need to follow the SLAM Process. Follow it to the T and it should go quickly.
    The reason for it could be poor circulation in that spot or your FC level dipped below your min for your CYA level which is 4. You got the right test kit so SLAM it 😎
    Jeff
    24'x54" AG Morada RTR (by wilbar) 13'500 gal. Hayward Powerflo Matrix 1hp 2 speed. Hayward Perflex EC65 DE filter.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    May 2014
    Location
    Saint Albans, WV
    Posts
    50

    Re: Algae spots?

    My FC s 10 and my CC is zero. Still having a couple algae spots coming in. Do i need to just keep adding chlorine? I added over 400 oz of bleach like the chart said. Did i add it all too soon? Or not enough? Help!!!!!!
    10.4K gallon 21' round Elixir AG
    Hayward 150lb Sand Filter/1.5 Hayward Pump/Hayward Diver Dave cleaner
    Pool installed 7/11/14. TF-100 Test Kit.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •