Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Failed 2 speed AO Smith Motor

  1. Back To Top    #1

    Failed 2 speed AO Smith Motor

    I have been using a 2 speed AO Smith motor on a Hayward Superpump body for about two years now, and the other day it stopped running. It will spin up on the high speed terminal, then slowly reduce in speed, then click off (thermal cutoff?). Connecting power to the low speed terminal, the pump does not even spin. I've swapped my single speed motor back in for the time being, so water is being turned over in the pool. Is it possible to fix the motor, or is the failure state considered terminal?
    17,000 Gallon plaster pool. Hayward Perflex EC65 DE Filter. 3/4 HP Hayward Superpump converted to dual speed. CircuPool RJ45. Skimmer, floor drain, two returns.

  2. Back To Top    #2
    bobodaclown's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Murrieta, CA
    Posts
    2,360

    Re: Failed 2 speed AO Smith Motor

    Do you have access to a multi meter? When you soon the motor shaft does it turn smoothly?
    It could be as simple as replacing bearings.
    Did you use a new shaft seal?
    Murrieta, CA. 15K (Est) pool/spa. Hayward Tristar SP3220EE 2.70HP pump, Hayward Swimclear Cartridge filter C4025 425sqft (PA106), Pentair Mastertemp 400 heater. TF-100/Speedstir

  3. Back To Top    #3
    bobodaclown's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Murrieta, CA
    Posts
    2,360

    Re: Failed 2 speed AO Smith Motor

    Check out this link good reference materials
    http://www.troublefreepool.com/showthread.php?t=83947
    Murrieta, CA. 15K (Est) pool/spa. Hayward Tristar SP3220EE 2.70HP pump, Hayward Swimclear Cartridge filter C4025 425sqft (PA106), Pentair Mastertemp 400 heater. TF-100/Speedstir

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •