Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Help! -- pump system/plumbing has air leak

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    California
    Posts
    10

    Help! -- pump system/plumbing has air leak

    I think I have a problem. I recently noticed when the pump is running the water coming out of my pool's jets has tiny bubbles. (Where are the bubbles coming from?). In addition, I have found that overnight when the pump is not running the strainer pot of the pump drains so that when the system powers up in the morning the pump has lost its prime. I have a variable speed pump that does not like starting without a prime so I have to manually restart it several times each morning until the prime catches. The leak seems to be small -- I have not noticed any significant water loss to the pool. I have checked all the seals, valves, and pipes around the equipment area when the pump is running and have found no signs of water leaks or moisture. Does anybody have any suggestions as to how I might further troubleshoot and/or solve this problem.
    Thanks for any support.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Help! -- pump system/plumbing has air leak

    Please add your location (City, State or City, Country) to your profile and pool details to your signature as described HERE as it will help us help you.

    You clearly have a leak in the system. Bubbles entering the pump and coming out of the jet suggest a suction side leak: http://www.troublefreepool.com/conte...side-air-leaks
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3

    Re: Help! -- pump system/plumbing has air leak

    I had some similar symptoms with a worn out check valve.
    Walnut Creek, CA. 18k gallon Pebble Sheen + 1.5k gallon IG spa, 1.5hp whisperflo main pump, Pentair clean and clear 420, Intellichlor IC20, Polaris 360 w/booster,Jandy lite 2 natural gas, plus solar with Heliomatic 5000 controller and 3/4 hp booster

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    California
    Posts
    10

    Re: Help! -- pump system/plumbing has air leak

    Help no longer needed -- I checked the forum further and found several discussions about "Suction Side Air Leaks", followed several of the troubleshooting suggestions, found where the problem was (my pump basket lid was leaking -- went to pool store and got new rubber gasket and lubricant, put it all back together, and lo --, no more leaks). I just want to thank this site and all the good people that contribute to it for the aid and support -- I would not have so easily worked out my problem without it.

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Help! -- pump system/plumbing has air leak

    Nice work

    The pump lid seems to be the #1 culprit
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •