Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Water Flow Issue

  1. Back To Top    #1

    Water Flow Issue

    Can anyone help me trouble shoot a water flow issue with my pool. When I turn my waterfall on my salt chlorinater tells me that there is no water flow. When not running water feature there is no issue.

    ImageUploadedByTapatalk1409615085.292101.jpgImageUploadedByTapatalk1409615102.877792.jpg

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Nashville, TN
    Posts
    359

    Re: Water Flow Issue

    Really hard to tell from those pictures, does the 3way valve bypass the swg for the water feature?


    18x36 Vinyl, sports depth, 8' Roman steps at each end. Hayward 1.5hp 2speed pump, catridge filter, 2 skimmers, no main drain, 3 SR Smith Treo LED lights

  3. Back To Top    #3
    n240sxguy's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Benton, KY
    Posts
    1,800

    Re: Water Flow Issue

    Ditto
    30K gallon IG vinyl. 1.5HP 2-speed Waterway Mustang pump. 600 lb sand filter. Polaris 280. Circupool SI-60+. TF-100

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,999

    Re: Water Flow Issue

    I can't tell from the pics but, it seems likely that that the plumbing to the water feature diverts too much water from the SWCG. If this is not normally a problem then your filters probably need to be cleaned to increase available water flow.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  5. Back To Top    #5

    Re: Water Flow Issue

    It was not a problem for the first year just started acting up last month. Might be a filter issue because when I clean it it works fine for a few days and then start acting back up. How often should I be replacing my filter?

  6. Back To Top    #6

    In the Industry

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Scottsdale, AZ
    Posts
    406

    Re: Water Flow Issue

    Does your water feature run at a much slower speed then the filtration/cleaning runs on?
    Filters do get slightly less efficient as they get older. Requiring a little higher speed for the same flow as you had when new.

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    23,999

    Re: Water Flow Issue

    I answered your filter cleaning question on your other thread. I haven't replaced my filters in 3 pool seasons I clean once in spring and once in fall. But, if algae gets away from you then you'll have to clean every few weeks until you get all the algae killed.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •