Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Jandy Solar JVA Problems

  1. Back To Top    #1

    Jandy Solar JVA Problems

    I have an Aqualink RS controlling my 18K SWG pool. The solar collectors are located on the 2nd story roof and worked fine all last summer. Last winter I noted that the solar heat was remaining active regardless of the outside temp. I finally started troubleshooting it this past month. The JVA power is active when the system calls for heat (temperature below the set point and time of day correct). I can use the toggle switch and either bypass the solar system or send water through it. When the system calls for it to shutoff, I have no activity at the valve.

    Voltage checks - System on Black - ground, Red 1.3 to 1.4 volts , White 25.6V
    System off Red 1.4V dropping towards 1, White 3V dropping to 2

    The dropping is much as you would get if reading across a charged capacitor.... I am concerned that this may be a sign of a failing PC board...

    Any suggestions, Thanks, Jim

  2. Back To Top    #2

    In the Industry
    malcolmb5325's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Sydney, Australia

    Re: Jandy Solar JVA Problems

    have you checked the Solar sensor to make sure it is reading correct? in your manual it should have a ohms v temp chart to check to see if the sensor is measuring correct.
    16,000lts Fibreglass, Magna Mineral Pool Water
    Jandy CV340 Cartridge filter, Zodiac TRi SWC, Z4 iAqualink, Jandy Laminar Jets, Solar Heating, Spa Jets with Jandy 1.5hp Epump operating everything.

  3. Back To Top    #3

    Re: Jandy Solar JVA Problems

    Haven't checked that, but the tell-tale LED on the remote panel comes on green when the programmed start time comes up, turns red after the sun starts heating and turns green as the sun goes down, then turns off when the programmed time is over. It has the proper voltage at the valve to turn on, just never turns the valve off...


  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jul 2014
    Raleigh, NC

    Re: Jandy Solar JVA Problems

    Not sure but it could be a bad relay on the Aqualink RS Main board. It could be stuck in one position. You might try to tap on it with something to free it up. I'm not real experienced with that system but I would think it would have a relay.
    32,000 gallon inground plaster pool/spa combo spillover. Aqua Rite SWG. Jandy iAquaLink Control. Polaris 280 vac. Sheer Descent, Fiber optic deck jet water feature. Vanishing wall. Whisperflo pumps, Pentair clean and clear cartridge filters.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts