Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Cavitation at least I think?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Montreal
    Posts
    7

    Cavitation at least I think?

    I have a rather old Jacuzzi LRC15 pool pump, that needed some TLC. It was getting noisy so I set out and replaced the two bearings, which made the motor pretty quite again. Happy with my work I re-installed it, but now it seems to make noise from the wet-end almost as if pebbles are going through it. My Pool is a overground 21' with a 20inch sand filter, I have 1 drain (1.5"), 1 skimmer (1.5"), a no lube 3 way valve, the pipe from the valve to the pump is 1.25' and the pipe from the pump to filter is 1.5', the return is 1.25'. No clue why they used different sizes. Can this be the issue should they all be 1.5'? There is no air in my basket, I made sure to solve all suction leaks before posting(really small bubble in the basket). I don't want to get a complaint from my neighbor, I am at a loss and was planning to buy a 1 hp hayward ultra pro (189$)since I think 1.5hp is overkill in my situation. I will be adding a pool heater next year probably a 50000btu raypak unit.

    Thanks for your Help...

    Luca
    Last edited by Luca; 07-21-2014 at 11:11 AM. Reason: Add signature

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Perrysburg, OH
    Posts
    88

    Re: Cavitation atleast I think?

    I doubt if pipe size is causing the noise problem. I'd pull the pump apart and check the impeller. May something is stuck in there or it's rubbing the volute.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Montreal
    Posts
    7

    Re: Cavitation atleast I think?

    Thanks for your input.

    Forgot to mention that the pump vibrates. The impeller is not clogged. Maybe unbalanced impeller due to age and use...
    Luca
    Above Ground Pool 21', Hayward Ultra Pro 1.5HP 2SPD, OLD Sand filter I think a rebranded Jacuzzi or Swimquip. 1 return, 1 Skimmer and 1 drain.

  4. Back To Top    #4
    smforte's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Montgomery,Al
    Posts
    668

    Re: Cavitation atleast I think?

    Bearings??
    Montgomery, AL
    27000 16 x 36 IG, Vinyl, Grecian, Hayward Sand filter, 1 HP Pentair whisperflo motor, Aqua Genie filter not by choice, no extra jets, Dolphin s300i robotic cleaner,Taylor K 2006 test kit, speed-stir which I couldn't live without!

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Montreal
    Posts
    7

    Re: Cavitation at least I think?

    I changed them and the motor hums like it should. And does not vibrate when it's not attached to the wet-end. I also changed the mechanical seal behind the impeller. I need to run the pump dry to see if it is noisy or vibrates. Will have to be careful not to burn it up.
    Thanks
    Above Ground Pool 21', Hayward Ultra Pro 1.5HP 2SPD, OLD Sand filter I think a rebranded Jacuzzi or Swimquip. 1 return, 1 Skimmer and 1 drain.

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Montreal
    Posts
    7

    Re: Cavitation at least I think?

    Thanks to Sminor for pointing out the rubbing. Thats what happend, maybe I put in in offcenter and it rubbed. I sanded down the rough but I fear it's the end of the line for this pump. Much quieter after removing the melted plastic, wasn't that much put it is now probably unbalanced. This pump is 15+ years old and I don't want to put any more effort in it.

    Thanks
    Luca
    Above Ground Pool 21', Hayward Ultra Pro 1.5HP 2SPD, OLD Sand filter I think a rebranded Jacuzzi or Swimquip. 1 return, 1 Skimmer and 1 drain.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •