Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    5

    Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    New member and new pool owner. Came back from vaca to a green pool. Found this site (as I am frustrated with pool store) and bought the suggested test kit. CYA is too low to register which is surprising since I put in 4lbs last week. Want to do a SLAM but unsure how to proceed since low CYA. Do I attack that first or adjust after a clear pool???


    Thanks!!

  2. Back To Top    #2
    Casey's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW PA
    Posts
    10,157

    Re: Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    Welcome to TFP.

    Which test kit did you purchase?

    If you added CYA last week, I would double check it.

    Please add your pool specs to your signature as outlined here What we need to know to answer your questions before we get started.
    I'd bet you my bikini you'll never get TFP water from a pool store!

    24' Sharkline Venture De Filter

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    Welcome to TFP!!!

    You usually want the CYA up around 30ppm for the SLAM process so you do not lose a lot of the FC to the sun.
    Can you post up a full set of test results? Or are you still waiting for the kit?

    Please add your pool details to your signature as described HERE as it will help us help you in the future.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    5

    Re: Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    Test kit is a Taylor K-2005. I did check it twice with same result (clear).

    Pool is a 20,000 gallon AG.
    200# Sand Filter

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    That is not one of the Recommended Test Kits because it does not have the FAS-DPD chlorine test.

    Please put the info in your forum signature using the links provided.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    5

    Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    Merged by moderator. Please do not create multiple thread with the same questions. Thanks, jblizzle

    Pool is green upon returning from vaca. Tested CYA three times with same result (clear sample) which is surprising since I added 4lbs last week. Looks like I need to add about 83oz to bring up to 30ppm. Should I add the stabilizer as I am doing the SLAM or should I wait till CYA level is up?? Also, is it possible stabilizer just hasnt dissolved yet as filter has been turned off for 5 days. Put in stabilizer about 5 days before shutting off.
    20,000 Gallon AG
    200# Sand Filter
    1 hp Pump
    Older pool with new liner installed this year

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    5

    Re: Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    Sorry, was just trying to follow the "signature" instructions in the previous reply since that seemed to be more important than answering my question. New member and first time on a forum.
    20,000 Gallon AG
    200# Sand Filter
    1 hp Pump
    Older pool with new liner installed this year

  8. Back To Top    #8
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    No problem.

    4lbs would have only added 24ppm of CYA to your pool, so it may still be too low to register on the test.

    I would get another 2 pounds dissolving and assume your CYA is up around 35ppm and start the SLAM process ... problem is you will not be able to measure the high FC levels required or the CC without the FAS-DPD chlorine test. You can order it separately to give you the equivalent to the K-2006. I would suggest the test and the XL option from tftestkits.net so you do not run out.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Biloxi, MS
    Posts
    5

    Re: Need to SLAM pool, CYA is zero. What should I do first?

    Thanks. Will order kit and proceed.
    20,000 Gallon AG
    200# Sand Filter
    1 hp Pump
    Older pool with new liner installed this year

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •