Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Aqualogic PS8 Not Turning Pump On

  1. Back To Top    #1

    Aqualogic PS8 Not Turning Pump On

    Hi all -

    The filter was running normally per my filter schedule today, but wanted to go for a swim tonight after the pump had already turned off for the day, so I turned it on manually. No dice.

    The valve actuators are moving normally, and all LEDs and lights are working normally as well. I hear a click as if a relay is clicking on when I press the "filter" button.

    I verified that there is 240v going into the Line In terminals for the Filter Pump (left side of picture), but no voltage coming out of the Load Out terminals, so sounds like something is not turning on properly.

    Any other suggestions for me to check? I'm afraid it might be the board, but would like to do some more tests to confirm that indeed is the problem.



    Thanks, all!

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Aqualogic PS8 Not Turning Pump On

    It is possible for the power relay to get stuck in one position or the other. You may need to replace the relay, or swap it for one that isn't currently in use.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Re: Aqualogic PS8 Not Turning Pump On

    Quote Originally Posted by JasonLion View Post
    It is possible for the power relay to get stuck in one position or the other. You may need to replace the relay, or swap it for one that isn't currently in use.

    Thanks, Jason. I was wondering that, too, but the clicking sound to me would indicate that the relay wasn't stuck - unless there is more than one relay that clicks on, and I'm just hearing one of them. Either way, I tapped the relays that I could see with the handle of a screwdriver to see if I could get them unstuck but that didn't help, unfortunately.

    Is there a diagram/schematic somewhere that shows which relays control the pump?

    Thanks!

  4. Back To Top    #4
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Aqualogic PS8 Not Turning Pump On

    In your photo the top left relay is clearly labeled filter pump.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  5. Back To Top    #5

    Re: Aqualogic PS8 Not Turning Pump On

    Quote Originally Posted by JasonLion View Post
    In your photo the top left relay is clearly labeled filter pump.
    Thanks, Jason. I was just about to post that I just realized those terminals were on the relay itself! I thought those were just terminals and that the high voltage relays were somewhere else. I'll go mess with it again tomorrow. Thanks!

  6. Back To Top    #6

    Re: Aqualogic PS8 Not Turning Pump On

    I took a quick look this morning before heading to work, and looks like my Aux 4 - 6 relays are currently unused, so I should have plenty of relays to try this out with.

    Does anyone know if the relays are all interchangeable? I know the pump is 240v, for example.

  7. Back To Top    #7

    Re: Aqualogic PS8 Not Turning Pump On

    Success! I moved the relay from Aux 6 over to the Filter Pump relay and all is back working! Thanks, Jason, for the suggestion!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •