Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: why is my pump losing pressure after 10 minutes

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Erie, Pa
    Posts
    6

    why is my pump losing pressure after 10 minutes

    Filter is EC65, pump is a Heyward-not sure of size but runs on 220
    Pump loses pressure (gauge reads 30) after about 10 minutes. When I shut it off I bump the handle and turn it back on. Again, it runs good for 10 minutes or so. I've changed the earth in it several times and it really doesn't make a difference (maybe 5 minutes more before losing pressure). It does not lose pressure if I bypass the filter when vacuuming the floor. Yesterday I noticed a very small amount of water that appears to be coming from under the pump. It's not a lot, I just know that it shouldn't be there when everything else around is dry.
    Note: both filter and pump are over 15 years old. What is the expected life of these?

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: why is my pump losing pressure after 10 minutes

    Welcome to TFP!

    When is the last time you opened up the filter and cleaned all the fingers well?
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Erie, Pa
    Posts
    6

    Re: why is my pump losing pressure after 10 minutes

    fingers were cleaned when I closed the pool up after the last season

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •