Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: E-therm 400 "service heater" light on

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Katy, TX
    Posts
    94

    E-therm 400 "service heater" light on

    Every Sunday, I run all my non-essential pumps and the heater (spa only) for about 30 minutes, just to make sure they work properly and as a means to avoid critters nesting where they don't need to. Eventhough the heater li up and warmed the spa to the temperature set, i did note the "service heater" light turn on, and then off. The unit fires up and holds for about a munute or so, service light goes on, units stops, service light goes off, and then it starts again. Before i start dissassembling the unit, has anybody had thecsame symptoms as mine? If so, how did you fix it.
    Inground with 7x7 spa (spillover)
    20k gal plaster (sunstone)
    pentair 3/4 hp (filter), 1 hp (spa), 1/2 hp (features)
    cartridge filter
    SWCG IC-40
    Polaris Platinum (with booster)

  2. Back To Top    #2

    In the Industry
    Pool Clown's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Silicon Valley, CA
    Posts
    1,637

    Re: E-therm 400 "service heater" light on

    Assuming you have an owners manual, check the thermal by-pass for any corrosion, if present, replace.
    Is the unit heating to somewhere in the 80's when it begins to cycle? If so, that is the symptom of a failing therm-bypass.
    Factory Warranty Station for:
    Jandy/Zodiac, Pentair, Sta-Rite, Raypak, Polaris,
    and Paramount pool cleaning systems.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Katy, TX
    Posts
    94

    Re: E-therm 400 "service heater" light on

    Thanks...the heater seems to warm the water (i had at 95, then increased to 98)...it just starts, works for a minute or so, stops (light on), light clears and starts again..I will check for corrosion and see if there is a code when the "service heater" light comes on..thanks for your reply
    Inground with 7x7 spa (spillover)
    20k gal plaster (sunstone)
    pentair 3/4 hp (filter), 1 hp (spa), 1/2 hp (features)
    cartridge filter
    SWCG IC-40
    Polaris Platinum (with booster)

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Katy, TX
    Posts
    94

    Re: E-therm 400 "service heater" light on

    Ok..I was able to see the HLS code in the panel...according to the troubleshooting diagram, it is either insufficient water flow, the high limit switch or the automatic gas shutoff. It says to "verify proper operation of internal bypass Valve, and Thermal Governor and check for Heat Exchanger blockage"...How do I verify this? I am tempted to buy the HLS and AGS parts and see if that corrects the problem, but there may be an easier way to pinpoint the problem..your help is much appreciated.
    Inground with 7x7 spa (spillover)
    20k gal plaster (sunstone)
    pentair 3/4 hp (filter), 1 hp (spa), 1/2 hp (features)
    cartridge filter
    SWCG IC-40
    Polaris Platinum (with booster)

  5. Back To Top    #5

    In the Industry

    ps0303's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    FL
    Posts
    3,436

    Re: E-therm 400 "service heater" light on

    Pull out the thermo regulator and see what it looks like. A gunked up regulator can cause this issue and will cause the HLS to come on.
    Paul
    http://www.gastekservices.com A word of caution: When working with gas and electrical you might want to consider a licensed contractor. Consider the value of your life and others around you. If you would like to provide a review of the help I provided, please use the following link to leave a review. gastek - Google Search,

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Katy, TX
    Posts
    94

    Re: E-therm 400 "service heater" light on

    Thanks, I will do that next
    Inground with 7x7 spa (spillover)
    20k gal plaster (sunstone)
    pentair 3/4 hp (filter), 1 hp (spa), 1/2 hp (features)
    cartridge filter
    SWCG IC-40
    Polaris Platinum (with booster)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •