Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Is this Normal?

  1. Back To Top    #1

    Is this Normal?

    Hello

    I have lots of tiny bubbles coming from my spa spillover returns. I've never really noticed this before. They aren't big are bubbles, just many tiny little ones.

    Thanks for any help you can provide.
    Pool/Spa = 15800 gallons; Depth = 3 X 5 X 4; Pentair 520 SF Cartridge Filter; Pentair 400K BTU Heater; Pebble Surface

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Is this Normal?

    Do you have a SWG. Small bubbles from a SWG when the cell is active is normal. Otherwise, that suggests a suction side air leak.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Re: Is this Normal?

    Quote Originally Posted by JasonLion View Post
    Do you have a SWG. Small bubbles from a SWG when the cell is active is normal. Otherwise, that suggests a suction side air leak.

    Thanks Jason - I do not have an SWG - Is this an easy fix or something I should have my pool company repair?

    Thank you!
    Pool/Spa = 15800 gallons; Depth = 3 X 5 X 4; Pentair 520 SF Cartridge Filter; Pentair 400K BTU Heater; Pebble Surface

  4. Back To Top    #4
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Is this Normal?

    Suction side air leaks can happen from a wide variety of reasons, some simple, some complicated. I recommend looking at the Suction Side Air Leaks article in Pool School and at least trying some of the simpler things before calling a pool tech.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  5. Back To Top    #5

    Re: Is this Normal?

    Thanks - I have read... Looks like I have a bad o-ring on the chlorinator lid. I'm sure that would cause some of it. Would it not? I did the water test on the pump basket and also noticed there appears to be a leak there too.

    Thanks so much.
    Pool/Spa = 15800 gallons; Depth = 3 X 5 X 4; Pentair 520 SF Cartridge Filter; Pentair 400K BTU Heater; Pebble Surface

  6. Back To Top    #6
    Divin Dave's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Longview, Texas
    Posts
    4,926

    Re: Is this Normal?

    that will do it.

    Quote Originally Posted by pktman View Post
    Thanks - I have read... Looks like I have a bad o-ring on the chlorinator lid. I'm sure that would cause some of it. Would it not? I did the water test on the pump basket and also noticed there appears to be a leak there too.

    Thanks so much.
    Divin Dave,
    IG Vinyl, 15' x 30', 3 1/2' - 6' deep, Oval, ~15K gal, Intelliclor IC40, Intelliflo VS pump, Clean and Clear 420 Filter, auto-fill-disabled, Retrofit LED Color Light, Dolphin Nautilus Robot, TF100 Test Kit, Taylor K1766 Salt Test Kit, Tftestkit Pressure Gauge.
    www.tftestkits.net Experience- it's what's learned just after you needed it most !!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •