Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Vaccum not working on Summer Escapes with retrofitted Intex pump

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2014
    Location
    Winnipeg
    Posts
    10

    Vaccum not working on Summer Escapes with retrofitted Intex pump

    When I connect my primed vaccum hose to my primed pump the suction stops and slowly returns but then keeps stopping and starting. The ratio is about 1:5 suction to no suction. I'm not really sure what is going on. When I set up the pool last week I took off the original Summer Escapes 2000 GPH pump and retrofitted an Intex 2500 GPH pump. I have also installed the larger Intex 2" intake and outtake hoses that come with shutoff valves between the skimmer basket and pump, and the pump and pool return jet. The vaccum hose is only 1.5" so is the problem due to the hose differences? Do the hoses need to be the same size? The vaccum hose in my case connects to a round disc with a 90 degree takeoff that sits inside the skimmer basket.

    Some other posts about vaccums say to check for suction side leaks. When I turn on the pump with no vaccum it works just fine and very strong. When the pump is turned off I can see no leaky connections at all.

    I understand this retrofit is a common one so I'm really hoping someone else has experienced this, and resolved it
    First year with AG Vinyl Summer Escapes 19' x 54"
    Pool Size: 8000 Gallons
    Pump/Filter: Retrofitted Intex 2500-GPH B-Filter Pump
    Test Kit: TF-100 and SpeedStir
    Bleach: 8.25% Chlorine

  2. Back To Top    #2
    Charlie_R's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Mexico, MO
    Posts
    2,156

    Re: Vaccum not working on Summer Escapes with retrofitted Intex pump

    If you have the newer style of plunger valves with the vacuum break "safety feature", you won't be able to use a vacuum with them until you plug that little cap by the handle.
    15'x48" 4500 gallon Intex pool, buried 1.5 ft. Pac-Fab Dynamo 3/4 hp pump. Hayward S180T sand filter, bought used. Taylor K-2006 test kit. Rocket mass heater based wood fired pool heater.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2014
    Location
    Winnipeg
    Posts
    10

    Re: Vaccum not working on Summer Escapes with retrofitted Intex pump

    Quote Originally Posted by Charlie_R View Post
    If you have the newer style of plunger valves with the vacuum break "safety feature", you won't be able to use a vacuum with them until you plug that little cap by the handle.
    AHA! Is that what the 2 clear caps that came with the valves are for? How exactly do they go on?

    To confirm, are these the vacuum breaks that need to be capped?valves.jpg

    EDIT: Yes, that was the fix. They just snap into place on top of those break valves. Thanks Charlie!
    First year with AG Vinyl Summer Escapes 19' x 54"
    Pool Size: 8000 Gallons
    Pump/Filter: Retrofitted Intex 2500-GPH B-Filter Pump
    Test Kit: TF-100 and SpeedStir
    Bleach: 8.25% Chlorine

  4. Back To Top    #4
    Charlie_R's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Mexico, MO
    Posts
    2,156

    Re: Vaccum not working on Summer Escapes with retrofitted Intex pump

    Glad you got it figured out.
    15'x48" 4500 gallon Intex pool, buried 1.5 ft. Pac-Fab Dynamo 3/4 hp pump. Hayward S180T sand filter, bought used. Taylor K-2006 test kit. Rocket mass heater based wood fired pool heater.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •