Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: Sand in return to pool for first 10 seconds after pump turns on

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Wind gap,pa
    Posts
    1

    Sand in return to pool for first 10 seconds after pump turns on

    hello,

    I have a Hayward S180T filter. I just replaced the sand this year and I noticed that sand will come out of my return line into the pool but only happens for 10 seconds or so then there is now more sand. This happens when ever the filter is turned on. what could cause this to happen?.... it happens after I backwash as well even after I rinse for 1 minute. Would a cracked lateral cause this or would that be constantly sending sand into the return?

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad zea3's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    9,200

    Re: Sand in return to pool for first 10 seconds after pump turns on

    Hi, welcome to TFP! Have you looked at the spider gasket? A worn spider gasket on the multi-port valve can allow some sand into the pool. If the spider gasket is ok, then you will need to remove the sand and check the laterals. It is possible there may have been some damage when you replaced the sand.
    TFP Moderator
    Helpful links: TF Test Kits,TFP Pool School, PoolMath
    Vogue 21' round AG, Pentair 1 hp 2 speed pump, 36 sq ft DE filter, Hayward S180T 150# sand filter, Houston, Texas
    Love TFP? Become a
    TFP Supporter!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •