Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: pump wont prime again

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Feb 2014
    Location
    oklahoma
    Posts
    45

    pump wont prime again

    ok i had this issue a few months ago when the pool was new. i am not able to get the pump to prime.
    i have checked all seals, filled the lines with a hose and tried several different speeds. nothing is working. last time the filter was so clogged with dirt from opening it that it would not prime, i finally got it going. i suspect that it is the same again but not sure. i ahve tried on filter,backwash,bypass, every setting on the filter. i have also tried using the pool cleaner suction port. not sure what else I can try. any ideas of something i may be missing? could this be an install issue?

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Houston, TX
    Posts
    1,079

    Re: pump wont prime again

    Very possibly an install issue. I would clean the filter and see what happens seeing as that fixed it last time...
    TFP Moderator Chris V. ~16K Pool & Spa, 48NSF DE, IG Plaster Circa 2000, Intermatic PE653, Challenger pump with a 2 speed B2984, 20gal stenner chlorine injection, Houston, TX
    One cannot follow Islam and Christianity at the same time, nor can one follow pool store methods and TFP at the same time.
    Pool School -- Pool Math -- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Feb 2014
    Location
    oklahoma
    Posts
    45

    Re: pump wont prime again

    ok here is where i am. I have filled the basket and run on all settings (sand filter) will not prime. ran vacuum on blower setting from basket back toward pool till skimmer was blowing out water and then filled/primed pump basket still would not prime. ran snake down skimmer line from both ends and nothing blocking. I have tried on backwash, filter, bypass, waste every setting except winter. it will not prime. we had this issue at install initially. it got running. was running fine 2 days ago even. shut it off for less than 5 minutes and when i went to turn on nothing but dry run. I would suspect clogged filter but it will not even run on waste or bypass which my understanding is do not go through filter so the only thing left is either defective motor or installation. I feel I should rule out installation though as it was running fine just a few days ago. any thoughts would be appreciated. plan to call pool builder in the morning though to speak with him and then pump manufacturer if he is not any help.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Houston, TX
    Posts
    1,079

    Re: pump wont prime again

    I would get the builder back out there pronto.
    TFP Moderator Chris V. ~16K Pool & Spa, 48NSF DE, IG Plaster Circa 2000, Intermatic PE653, Challenger pump with a 2 speed B2984, 20gal stenner chlorine injection, Houston, TX
    One cannot follow Islam and Christianity at the same time, nor can one follow pool store methods and TFP at the same time.
    Pool School -- Pool Math -- TF-Test Kit

  5. Back To Top    #5

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,084

    Re: pump wont prime again

    The most common cause for non-priming is a suction side air leak. Please read the article in Pool School.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Feb 2014
    Location
    oklahoma
    Posts
    45

    Re: pump wont prime again

    ok so still waiting to hear from PB but my father in law did some snooping and found that it was indeed the install. the tail of the motor is approx 1 inch lower than the nose. this makes the union come together crooked. one cannot see this when it is tightened together but under the fitting there is a small gap which was making the pump suck air. by raising the tail 1 inch the union came together perfect and things run great. thanks for the pointer duraleigh, it really helped.!!

  7. Back To Top    #7

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,084

    Re: pump wont prime again

    Y'all were good detectives. Those suction leaks can sometimes be maddening to find.......simple to fix, normally, but frustrating tracking them down. Good work!
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •