Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Filter not filtering

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2014
    Location
    Clinton,Iowa
    Posts
    42

    Filter not filtering

    I have a 1.5 HP Waterway 2 speed pump with a Black Diamond Cartridge Filter. Since I opened this year on my 28ft Above Ground Pool I have been fighting it. Finally got it somewhat cleared up but still a little cloudy. I tried vacuuming what is left in the bottom but it just goes by my filter. Not sure what it is but my filter is not stopping it. Is there anything that can do that. The filter is pretty much brand new. It cathces leaves and some other debris but not this particular item. When it comes out it is cloudy.
    28' Above Ground Pool, 20,000 Gallons
    Sand Filter"
    Model #AC16985
    Pool built in July 2012
    Clinton, Iowa

  2. Back To Top    #2
    Charlie_R's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Mexico, MO
    Posts
    2,156

    Re: Filter not filtering

    Have you tried cleaning the cartridge? Once loaded, finer particles may bypass.
    15'x48" 4500 gallon Intex pool, buried 1.5 ft. Pac-Fab Dynamo 3/4 hp pump. Hayward S180T sand filter, bought used. Taylor K-2006 test kit. Rocket mass heater based wood fired pool heater.

  3. Back To Top    #3

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,077

    Re: Filter not filtering

    Filter issues more often than not turn out to be water chemistry issues. It sounds like your filter is being overworked trying to get debris removed from your pool.

    Generally, if you can see it, the filter will catch it.....unless it is completely full. Can you post test results and tell us when you cleaned the filter?
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    May 2014
    Location
    Clinton,Iowa
    Posts
    42

    Re: Filter not filtering

    I took these last night:
    FC=3.6
    CC=.4
    PH=7.2
    TA=150
    CYA=30
    Calcium Hardness=290

    I cleaned the filter prior to vacuum and it does not blow stuff out until I vacuum what is on the bottom. This was all done yesterday.
    28' Above Ground Pool, 20,000 Gallons
    Sand Filter"
    Model #AC16985
    Pool built in July 2012
    Clinton, Iowa

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •