Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Low flow, low pressure

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    7

    Low flow, low pressure

    Please help....

    Pressure was at about 4 when we first installed. Now it is at 1 at best and flow is weak. It's brand new! I was vacuuming the other day and I had low flow several times, backwashed then restarted and it was ok for a few minutes then got warning light again. The pressure hasn't been right since. DH has tightened all fittings again but the clear top gets a big air pocket right away. The psi goes up to about 2 but drops to one again right away. Any suggestions?
    Intex ultra frame vinyl AG 12X24X52, 8403 gallons Intex sand/SWG filter @ 1600 GPH. Sanitizer output 7 grams per hour. SW system 0.9A, Filter Pump 3A. Installed 06/01/2014.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Low flow, low pressure

    Low pressure is caused by a blockage either on the suction side (between the pool and the pump) or between the pump and the filter. I would start by checking the pump basket and impeller.

    Oh wait, this in Intex equipment and I seem to recall them not working like most pool equipment ... I will have to bow out of this
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    7

    Re: Low flow, low pressure

    For someone who doesn't know much about Intex equipment, you hit the nail on the head!! My problem was indeed a partial blockage. After adding a flocculant, I, stupidly, decided to vacuum with the little mesh bag removed from the skimmer. The stuff I was pulling out gathered on the little strainer that was on the pool side of the suction going into the pump. It wasn't blocked enough to trigger a low flow alert (unless I had the vac attached) but was sufficient to allow the safety vacuum release to pull in a little bit of air to reduce the strength of the suction. That was drawing some air into the system and reducing the flow! Your absolute statement that there was a blockage made me think and rethink the problem! Thanks bunches!
    Intex ultra frame vinyl AG 12X24X52, 8403 gallons Intex sand/SWG filter @ 1600 GPH. Sanitizer output 7 grams per hour. SW system 0.9A, Filter Pump 3A. Installed 06/01/2014.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •