Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Pump not priming with Solar turned on

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Huntington Beach
    Posts
    10

    Pump not priming with Solar turned on

    Hello, I am new to the forum. I have an inground pool with a Hayward variable speed pump, a pentair filter and a solar heating system. I am having an issue with the solar heating. The pump will not prime when the solar is turned on. If I close that valve and "turn off" the solar the pump primes right away. If I then open the solar valve after the pump is primed it will purge the air out of the system and work. I just cleaned my filter. It seems when the water drains the next day it just cant prime with the solar on. It worked fine last season so I'm pretty stumped. Any suggestions?? Thanks!!

  2. Back To Top    #2
    Isaac-1's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    SW Louisiana
    Posts
    6,711

    Re: Pump not priming with Solar turned on

    Is this with a manual or automatic valve, and do you have some type of solar controller or automation system?
    Indoor 20x40 35,000 gallon vinyl pool with 1.5 HP 2 speed Jandy FloPro pump, Hayward EC75 Perflex DE filter, 11 4x12 Techno-Solis solar panels w/ Aquasolar controller, Aquabot Turbo T Robot Cleaner. Also LMI metering chlorine dispenser pump and HotSpring Jetsetter
    I use and endorse TFtestKits TF-100 from http://tftestkits.net
    ~Remember TFP counts on your donations to keep this site ad free~

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Yucaipa CA
    Posts
    87

    Re: Pump not priming with Solar turned on

    Is there a check valve between the filter and the solar heater valve. The check valve keeps the pump from losing prime when it shuts off and keeps the back flow of water from washing DE back through the inlet pipe. Also make sure there is a bypass hole in the solar heater valve so the panels can drain completely if the pump shuts off with the solar valve in the off position.

    skeeter

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Huntington Beach
    Posts
    10

    Re: Pump not priming with Solar turned on

    It is a manual valve. There is a check valve between the filter and the solar heater valve. It's weird. After the pumps primed the solar works, and after a few hours it will start up and prime withe solar on. The next morning however it won't catch a prime. I'm not sure what a bypass hole in the valve is, but I can hear the water drain after the system is off. I have six panels on the 2nd story. Thanks for the help !

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Huntington Beach
    Posts
    10

    Re: Pump not priming with Solar turned on

    Solar Valve.JPG

    - - - Updated - - -

    system shot.JPG

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •