Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: set multiport to rinse and got piles of sand in pool.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2014
    Location
    West Chester,PA
    Posts
    2

    set multiport to rinse and got piles of sand in pool.

    I backwashed my pool today and they set it on rinse. I saw the sight glass fill with sand and then looked in my pool and saw a pile of sand, ~50 lbs of sand, under each return line. i moved it to waste so i could vacuum the sand and now my mltiport in stuck on waste. I think I usually use waste after backwash, but rinse should not cause sand to be dumped into pool should it? I have not done anything with my sand filter before having this problem. Is this possibly a problem with my spider gasket? My multiport looks really old. I just recently bought this house last year so I dont know much about the pool. I know the pool was built in 1976. Anyone have any ideas what could cause the sand to go into pool. I have an ingound pool, 27,500 gallons. The pump is pentair. I think the multiport is a hayward. The sand filter does not say anything on it, it a big stainless steel tank.

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: set multiport to rinse and got piles of sand in pool.

    Welcome to TFP!

    Something is very broken. On rinse none of the water should go to the pool, it should go out the waste port. So there is no way the sand could have gotten to the pool. Further, none of the sand should come out of the filter at all in the first place. Those two problems aren't normally associated with each other. It seems like you must have more than one thing broken at the same time. Something is going wrong with the multi-port if anything is going to the pool in rinse mode, and something is wrong with the filter if any sand at all is coming out.

    A filter with a steel tank must be quite old. They haven't made any of those in some time.

    At a minimum, it sounds like it is time to get a "Go Kit" for the multi-portvalve (a kit with replacements for all of the seals) and while you are installing that you can look around inside the multi-port and see if there is anything more serious than a worn out seal going on.

    I also recommend opening up the filter and having a look around. To get a lot of sand out quickly something fairly serious needs to be wrong and that might be obvious once you have it open. Unfortunately, many of the parts are buried under the sand, so you can't do a full inspection without a fair bit of work, but hopefully the problem will be obvious.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2014
    Location
    West Chester,PA
    Posts
    2

    Re: set multiport to rinse and got piles of sand in pool.

    Thanks for the reply. Everything had been working fine until I backflowed. The pool has been open for 2 weeks.
    27,500 Gallon Sylvan in ground, Circa 1976
    ~48x24 Kidney Shapped
    Hayward SP0710XALL Multiport, Pentair Dynamo 1.5HP, Sand filter

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    North OKC Area
    Posts
    298

    Re: set multiport to rinse and got piles of sand in pool.

    If your spider gasket is messed up, you can get sand in the pool. If you don't turn off the pump before moving the valve you can mess up the gasket, but they also just wear out.

  5. Back To Top    #5

    In the Industry

    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    30,083

    Re: set multiport to rinse and got piles of sand in pool.

    If you don't turn off the pump before moving the valve you can mess up the gasket,
    I was going to post the same...DanielP's thought is a good one....never move the handle unless the pump is off....just checking.
    Dave S.
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  6. Back To Top    #6

    TFP Guide

    Kiss4aFrog's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Hudson, WI
    Posts
    2,602

    Re: set multiport to rinse and got piles of sand in pool.

    And it's also recommended you always turn it the same direction. Always go clockwise or counter clockwise, pick one and stick with it. The gasket has less chance of tearing or being pulled out of it's channel.

    Here are some youtube shots of how to take that valve apart to inspect it : https://www.google.com/#q=replacing+the+spider+gasket
    '70s IG Vinyl 32K gal, Lazy L, Hayward SuperPump 1.5hp 120V, S240 Sand Filter W/DE
    Solar Blanket, Well Water, Borax Added, TF-100 tester. ? too cold
    1979, 275gal Conway Emerald Spa P-100-2, ES-2 Spa Pack, bromine floater, indoor
    TF-100, Best test kit - TFTestkits.net
    Please help keep the lights on, become a TFP Supporter!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •