Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: Brand new 3/4HP PENTAIR WHISPERFLO pump needed service out of the box

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Southern Ontario
    Posts
    10

    Brand new 3/4HP PENTAIR WHISPERFLO pump needed service out of the box

    Hi folks,

    I wanted to share my experience with my brand new Pentair Whisperflo pump... and I am extremely disappointed. I connected my pump and all electrical (running on 115V) and upon power up, the shaft turned about 3/4 turn and then stopped.. the motor hummed, and tripped my breaker.. The pump is 12 amps and is on a dedicated circuit with 14/2 wiring.. after turning the breaker back on, and encountering resistance when trying to manually turn the pump shaft, I powered up and it did the same thing.. I took all my wiring apart and re-did it- same effect.. I took the pump to a motor shop that has been in business 65 years and the guy told me it was the second exact pump like mine he'd seen with same problem.. The way it was assembled improperly, it was getting hung up, and being a low torque pump could not keep turning, hence tripping my breaker when it called for excess amps...

    Don't remember what exactly was getting hung up but I do remember feeling this in the shaft when I was troubleshooting ... Now the **** part of this hole deal was not only did it cost me $25, I have now voided my warranty as this was not an authorized Pentair service centre.. What a rip.. Just thought I would share my disappointment with this Pentair product as I had assumed I was buying quality.. Buyer beware I guess.. And to save a few bucks I bought it online from a reputable distributor in the USA, so sending it back would have cost ample shipping..

    Anyways... Hope no one else has this problem but if you do, this could be why..

    Thanks,
    Tailgate

  2. Back To Top    #2
    AV8TOR's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Fort Worth TX
    Posts
    211

    Re: Brand new 3/4HP PENTAIR WHISPERFLO pump needed service out of the box

    Most of the motors come wired for 230v and you need to switch some terminals in the motor wiring box to get 115v. I think that may be your problem
    16,000 gal IG Double Roman Plaster Pool (16yrs - plaster redone 2014)
    Pentair FNS-48 DE filter with WhisperFlo 2HP single speed pump
    Polaris 280 robot
    BBB all the way and tested with a TF100 kit
    Pool Calc user

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Southern Ontario
    Posts
    10

    Re: Brand new 3/4HP PENTAIR WHISPERFLO pump needed service out of the box

    Quote Originally Posted by AV8TOR View Post
    Most of the motors come wired for 230v and you need to switch some terminals in the motor wiring box to get 115v. I think that may be your problem
    Thanks for the tip... The motor is usable as both 115 and 230v and is switched by a setting on the power hookup plate by turning an arrow on a black bolt head to the 115v setting.. I assumed this was all that had to be done.. Does anyone know conclusively? It was not mentioned in the manual.

    Thanks again
    Tailgate

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Southern Ontario
    Posts
    10

    Re: Brand new 3/4HP PENTAIR WHISPERFLO pump needed service out of the box

    See attached pictures.. In relation to my post above.. Sorry can't seem to post them from my iPhone..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •