Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: newbie with pump strainer question

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Feb 2014
    Boston suburb

    newbie with pump strainer question

    Hi everyone,

    I have a brand new 21' AG pool with a 2 speed Hayward 1 HP pump. This afternoon I vacuumed the pool, cleaned the skimmer basket, and finally the pump basket. When I fired the pump back on, I noticed dirt coming from the return. It only lasted a few seconds and then went to clear water.

    I'm not too concerned as I believe I need to backwash the filter, but what would cause this? I've never noticed this before, and it seemed to happen right after I cleaned the pump basket. Could the two be related somehow? All equipment is about a month old.

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Silver Spring, MD

    Re: newbie with pump strainer question

    That is normal for a DE filter. With a sand filter it suggests that the sand might be channeled. That would be very unusual for a cartridge filter unless the cartridge was just removed/replaced.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts