Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Losing pressure

  1. Back To Top    #1

    Losing pressure

    Happy Memorial day!

    I've researched a bit and didn't see anything that quite answered my question.

    After 4 days or so of runtime, the pressure on my sand filter drops from 20 psi to about 15. I clean the baskets daily (including the pump basket ) and it doesn't seem to help. However, after a backwash the pressure returns to 20. Could it be a bad guage? I used to work in an air force metrology lab and guages would surely fail... but in this case the repeatability of my symptoms doesn't seem to jive with a bad guage.

    Channeling perhaps?

    Thoughts are appreciated!
    20 x 40 28k gallon Salt Water Vinyl IGP, Hayward pump and Sand filter

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Apr 2013
    North OKC Area

    Re: Losing pressure

    Channeling does sound like a possibility, but I would replace the gauge first because they are cheap and less likely to cause another issue than deep cleaning. This is assuming you're not getting air in the returns.

  3. Back To Top    #3

    Re: Losing pressure

    No air in the returns as far as I can tell. Thanks for the reply!

    Sent from my head, with the help of my fingers and a wireless device; perhaps inconveniencing some electrons along the way
    20 x 40 28k gallon Salt Water Vinyl IGP, Hayward pump and Sand filter

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts