Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 10 of 10

Thread: Pump won't filter.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2014
    Location
    Maryville, Tennessee
    Posts
    4

    Pump won't filter.

    I tried to open my pool and back washed my filter, then rinsed. I then turned valve to filter, and noticed no pressure coming out of the return. Help! Thanks in advance. The filter is a jacuzzi model.

  2. Back To Top    #2
    Charlie_R's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Mexico, MO
    Posts
    2,156

    Re: Pump won't filter.

    Welcome to TFP!

    I'm not familiar with that filter, so can't be much help. However, there are many others here that can.

    To help them help you, could you add your information, as outlined here?
    15'x48" 4500 gallon Intex pool, buried 1.5 ft. Pac-Fab Dynamo 3/4 hp pump. Hayward S180T sand filter, bought used. Taylor K-2006 test kit. Rocket mass heater based wood fired pool heater.

  3. Back To Top    #3

    Re: Pump won't filter.

    No pressure or little pressure? My guess is that its either a DE filter or Cartridge filter and the elements need to be acid washed. I am always in the same boat every year I open the pool.
    pool size - 40kgal
    finish - Gunite
    pump size in horsepower and brand-Variable Speed, Hayward EcoStar SVRS3400
    filter size - Sta-Rite S8M150
    additional equipment - Hayward CL220 Chlorinator

  4. Back To Top    #4
    Patrick_B's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Midland TX
    Posts
    15,001

    Re: Pump won't filter.

    Welcome Earl!

    Is this a Sand filter?
    TFP Moderator
    Essential Links:
    ABC's Of Pool Chemistry, Test Kits, SLAM Your Pool
    28K Gal IG FreeForm, CLI Quartz, Pentair 36"SF & VS Pump, Dolphin M5, Rheem

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    May 2014
    Location
    Maryville, Tennessee
    Posts
    4

    Re: Pump won't filter.

    Quote Originally Posted by Brushpup View Post
    Welcome Earl!

    Is this a Sand filter?
    Yes, this a a sand filter.

  6. Back To Top    #6
    frustratedpoolmom's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    SWSuburban Chicago, IL
    Posts
    11,965

    Re: Pump won't filter.

    Is this an inground pool? Is there water in the pump basket?
    Helpful links: Pool School; CYA/Chlorine Chart
    24' round AG pool, 52" high, Raypak heater; Waterway 2 spd Pump;
    150 Sq ft. Clearwater Cartridge Filter; Former and DISSATISFIED "Pool Frog" owner
    http://www.PerfectlyClearPoolService.com

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    May 2014
    Location
    Maryville, Tennessee
    Posts
    4

    Re: Pump won't filter.

    This is an above ground pool, 24ft. Around. it will backwash, and rinse fine. But when put on filter, there is no pressure at all coming out to filter the water.

    - - - Updated - - -

    Yes.

  8. Back To Top    #8
    frustratedpoolmom's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    SWSuburban Chicago, IL
    Posts
    11,965

    Re: Pump won't filter.

    Is the motor running, humming? Sounds like it's not pulling - maybe the impeller is stuck. You handy with taking things apart?

    Silly question but you sure there's no shut off valves that you forgot to open?
    Helpful links: Pool School; CYA/Chlorine Chart
    24' round AG pool, 52" high, Raypak heater; Waterway 2 spd Pump;
    150 Sq ft. Clearwater Cartridge Filter; Former and DISSATISFIED "Pool Frog" owner
    http://www.PerfectlyClearPoolService.com

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    May 2014
    Location
    Maryville, Tennessee
    Posts
    4

    Re: Pump won't filter.

    My strainer basket housing cracked, and I had a friend replace it. A simple unscrew. two parts.....the housing and o- ring.

  10. Back To Top    #10
    Charlie_R's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Mexico, MO
    Posts
    2,156

    Re: Pump won't filter.

    The only valve that would cause this would be on the filter out pipe. Do you have a heater? If yes, does it have a 3 valve bypass set-up?

    Rather than having us guess about your equipment, could you fill out your profile etc as I had asked in the first reply?

    Also, if your have a few pics of your equipment, that would be helpful also.
    15'x48" 4500 gallon Intex pool, buried 1.5 ft. Pac-Fab Dynamo 3/4 hp pump. Hayward S180T sand filter, bought used. Taylor K-2006 test kit. Rocket mass heater based wood fired pool heater.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •