Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

  1. Back To Top    #1

    Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

    Just started up my Pool Pilot SWG for the season and I'm getting an error message Low Amps Bad Cell? Test reads between 0 and 10 volts and less than 1 amp. I replaced the cell with an RC 42 and cell cord 2 years ago so they are still relatively new. Since last season I've been having some issues with the tri flow sensor reading some wacky numbers, (ex: 100 degrees/ very low salt and an occasional bad temp sensor error) but would usually straighten out after moving the cord around a little bit and recalibrate salt. So I'm guessing I need to replace the tri flow sensor this year, but could this resolve the low amps/volts problem also or am I looking at a completely different problem with that?
    Thanks for any help, very much appreciated!

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

    The low amps/volts issue is separate from the tri-sensor issues you have had before.

    Try activating the cell by pressing the BOOST button, let it run a few minutes, then do the TEST POOL PILOT and see if the results change.

    Low volts and low amps can indicate a blown fuse inside the unit or a failed power supply.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    In the Industry

    JoshU's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    New Orleans, LA
    Posts
    541

    Re: Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

    As Jason mentioned having the unit in boost mode while testing is critical.

    How old is the controller?

    Josh Ulfers - josh@saltpoolguys.com - 888-725-8766
    SaltPoolGuys.com - AutoPilot Pool Pilot Systems, Parts & Cells - AquaCal Heat Pumps

  4. Back To Top    #4

    Re: Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

    I've tested in boost mode and got a slightly hight voltage reading (5-10v) and amps still less than 1. The controller is about 7 years old. Just looked up where the fuses are, I'll check them next.

  5. Back To Top    #5

    Re: Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

    All fuses are good. Guess I need a new controller?

  6. Back To Top    #6

    In the Industry

    JoshU's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    New Orleans, LA
    Posts
    541

    Re: Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

    If you call me I will run you through a few physical checks on the board to inspect the condition of things.

    Josh Ulfers - josh@saltpoolguys.com - 888-725-8766
    SaltPoolGuys.com - AutoPilot Pool Pilot Systems, Parts & Cells - AquaCal Heat Pumps

  7. Back To Top    #7

    Re: Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

    Ok thanks. Just saw your post. Monday ok to call?

  8. Back To Top    #8

    In the Industry

    JoshU's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    New Orleans, LA
    Posts
    541

    Re: Low Amps/ Low Volts Pool Pilot

    Yes.

    Josh Ulfers - josh@saltpoolguys.com - 888-725-8766
    SaltPoolGuys.com - AutoPilot Pool Pilot Systems, Parts & Cells - AquaCal Heat Pumps

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •