Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: 2 Speed Pump Question

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Carrollton, TX
    Posts
    40

    2 Speed Pump Question

    I have a 2 speed 2 hp Whisperflo pump that is acting weird and I'm hoping someone can help. The pump is controlled by an Aqualink RS if that matters.

    I noticed Friday that the pump was running on low speed even though the Aqualink controller showed it was on high speed. I tried turning everything off then back on and still couldn't get high speed to turn on. All day Saturday the pump was "stuck" in low speed. Sunday morning I check and high speed is on as it is supposed to be. Everything seemed fine until last night when I couldn't get high speed on again.

    Has anyone else had this problem or know what could be causing it?
    14,000 gal IG + spa, DE Filter, 400k BTU heater, Polaris 280, Aqualink RS6, TF-100 Test Kit

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: 2 Speed Pump Question

    All I can say is that the problem is probably with the Aqualink, or the wiring, and not the pump.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Carrollton, TX
    Posts
    40

    Re: 2 Speed Pump Question

    Do you think it could be the 2 speed motor relay? Something like this? http://www.sunplay.com/Jandy-2-Speed...v8GIgW59PD_BwE
    14,000 gal IG + spa, DE Filter, 400k BTU heater, Polaris 280, Aqualink RS6, TF-100 Test Kit

  4. Back To Top    #4
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: 2 Speed Pump Question

    Yes, the two speed relay is a good candidate to look at. Sometimes the contacts can stick together and be reluctant to switch to the other position.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Carrollton, TX
    Posts
    40

    Re: 2 Speed Pump Question

    How do I unstick the contacts, if that is the issue?
    14,000 gal IG + spa, DE Filter, 400k BTU heater, Polaris 280, Aqualink RS6, TF-100 Test Kit

  6. Back To Top    #6
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: 2 Speed Pump Question

    Relays are usually sealed, you have to replace the whole relay.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Carrollton, TX
    Posts
    40

    Re: 2 Speed Pump Question

    That's what I thought. Thanks for all the help Jason.
    14,000 gal IG + spa, DE Filter, 400k BTU heater, Polaris 280, Aqualink RS6, TF-100 Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •