Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 10 of 10

Thread: Problem between pump and return

  1. Back To Top    #1
    Randall5301's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    5

    Problem between pump and return

    Good day all
    I looked through all 6 pages and didn't see any posts related to this issue so I apologize if there is 1 already on file.
    I bought my house last year and had a pool guy maintain it until I moved in in October. Due to climate I closed it before I could even enjoy it. Everything worked fine and then I closed it using this site and Youtube videos for reference. I back-washed the filter, blew out all pipes, plugged them, and set it to Winterize. Now trying to re-open, balance the water, shock it, ect. but I am having issues with the filter or valve. What follows is everything in the best detail I can think of, so please bear with me. I have the pump on and is full primed, I know this because 1) the sound, 2)the skimmer keeps suction the entire time, keeping the pool surface clean and 3)I can see the water movement through the window. The valve is set on filter, no leaks anywhere, but there is no pressure coming from any of the return jets. If I turn the pump off, wait a few seconds, and then back on, the jets will blow out the air and then water, but for no more than an hour before it loses it again, almost like a clog. I then back-washed the filter for a few minutes, to ensure clog or no clog, rinsed the sand to re-settle it, then filter again. Same thing happens, plenty of suction from skimmer, but loses any return pressure after less than an hour. So I decided to set it to recirculate to by-pass the filter, however water also exits through the waste port. Would this issue with the valve tie in to the problem of losing return pressure after a while of filtering? Or are the 2 problems unrelated? Any advice or comments will be greatly appreciated.

    Thank You!
    -Randall
    p.s. I did not post chemistry because I dumped chems in water before realizing the issue with the water circulation and I don't think the balance has an issue with this?
    1) 34' x 16.5' 20k gallon.
    2) Sand Filter with Hayward SP0714T XL Valve
    3) In Ground Blue Vinyl
    4) A.O. Smith ST1072 3/4 HP Pump

  2. Back To Top    #2
    Casey's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW PA
    Posts
    10,157

    Re: Problem between pump and return

    Welcome to TFP! What is your water quality like? Clear, cloudy, green and mucked up?
    I'd bet you my bikini you'll never get TFP water from a pool store!

    24' Sharkline Venture De Filter

  3. Back To Top    #3
    JesseWV's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    North Central WV
    Posts
    526

    Re: Problem between pump and return

    If it takes an hour for the flow to be reduced it sounds like the filter is doing it's job. As far as water coming out of the waste port, that sounds like a spider gasket issue. Can you post pictures of your water and equipment?
    16k gal, 28'x3.5', Vinyl A/G, 1hp Pentair Dynamo 2-speed Pump, Hayward S160T Sand Filter, Intermatic HB800RCL Digital Timer, Intex 8110 SWG, TF-100 Test Kit, SpeedStir Author: Jesse's Graphical Pool Testing Log

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Problem between pump and return

    Welcome to TFP!!!

    The water leaking out of waste while on recirculate is likely a problem with the spider gasket in the multi-port valve.

    The reduced flow I would guess is due to the filter doing its job and capturing debris. What does your pressure gauge show after a backwash and when the flow appears to reduce?

    Finally, when you turn the pump off there should not be any air getting into the system. The pump should stay primed and the filter should stay full of water.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  5. Back To Top    #5
    Randall5301's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    5

    Re: Problem between pump and return

    -Very green! Rained heavy the past week then plenty of sunshine.
    -Unfortunately now I realize the pressure gauge also is not working, the needle doesn't move with filter or back-wash as it is on the wrong side of the pin. I might be better of just getting a whole new valve altogether as I have read it is difficult to change out the spider gaskets?
    -When I turn the pump off, i can hear the water dropping out of the pipes so it does lose its suction. I could understand reduced flow from the return, but all flow from return jets stop altogether.
    1) 34' x 16.5' 20k gallon.
    2) Sand Filter with Hayward SP0714T XL Valve
    3) In Ground Blue Vinyl
    4) A.O. Smith ST1072 3/4 HP Pump

  6. Back To Top    #6
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    San Dimas, CA (LA County)
    Posts
    18,768

    Re: Problem between pump and return

    Welcome!

    Well, there's two things going on... a bad spider gasket (99% probability that's why water leaks out the waste port) and a filter that's doing its job. That green stuff has to go somewhere, and the filter is it.
    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

  7. Back To Top    #7
    JesseWV's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    North Central WV
    Posts
    526

    Re: Problem between pump and return

    Changing the gasket is very easy. There are several "How to" YouTube videos.
    16k gal, 28'x3.5', Vinyl A/G, 1hp Pentair Dynamo 2-speed Pump, Hayward S160T Sand Filter, Intermatic HB800RCL Digital Timer, Intex 8110 SWG, TF-100 Test Kit, SpeedStir Author: Jesse's Graphical Pool Testing Log

  8. Back To Top    #8
    Randall5301's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    5

    Re: Problem between pump and return

    The requested photos can be found here:
    https://plus.google.com/u/0/111990065864182410033/posts

    hopefully that works, have been trying to upload 3 to the site since am, but no luck
    1) 34' x 16.5' 20k gallon.
    2) Sand Filter with Hayward SP0714T XL Valve
    3) In Ground Blue Vinyl
    4) A.O. Smith ST1072 3/4 HP Pump

  9. Back To Top    #9
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Problem between pump and return

    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Apr 2013
    Location
    North OKC Area
    Posts
    298

    Re: Problem between pump and return

    Definitely change the gasket before replacing the valve. Getting a new valve without checking the old gasket is like buying a new wheel with a tire already mounted because your old tire had a broken belt.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •