Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: EZ Touch Pentair not communicating with VS Motor

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Austin Texas
    Posts
    13

    EZ Touch Pentair not communicating with VS Motor

    Hello kind friends. My VS pump shows no communication on the status menu of my EZ touch panel. I've been operating the motor manually and have been thru all it's default setting to no avail. Any tips out there?
    25,000 gal. custom Pebble Sheen in ground, Intelliflo Pentair EZ Touch 8 with Variable speed 3hp, media filters, Maytronics Dolphin Premier Robotic, 8' aggressive slope

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Austin Texas
    Posts
    13

    EZ Touch Pentair not communicating with VS Motor

    I had been operating the pump manually as my EZ Touch schedules and operations were not responding with the motor. I checked the motor status on the EZ Touch 4 and it said no communication. Went back to check cable on the motor and as soon as I touched it the motor LED went into Display Not active mode and EZ said motor normal. Still not operating off schedule and nowI cant operate the motor manually anymore. Suggestions from you kind folks?
    25,000 gal. custom Pebble Sheen in ground, Intelliflo Pentair EZ Touch 8 with Variable speed 3hp, media filters, Maytronics Dolphin Premier Robotic, 8' aggressive slope

  3. Back To Top    #3
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Pentair Control Panel tripping 30 amp breaker

    Posts merged. Please never ask the same question in more than one place. Thanks JasonLion

    Try turning everything off, both pump and control panel, and then back on again and see if that does anything. Also, make sure you are not in service mode on the pump.

    There is a somewhat rare problem when a nearby lightning strike burns out the communications chip on the pump. If that is the issue there is nothing you can do except to replace the "drive" unit (electronics box with the controls) on the pump, which is fairly expensive.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Southern California
    Posts
    188

    Re: Pentair Control Panel tripping 30 amp breaker

    Any chance the communication cable between the pump and ET came unhooked?


    Edit: I missed that you had already checked that.

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Austin Texas
    Posts
    13

    Re: EZ Touch Pentair not communicating with VS Motor

    I powered everything down several times. I noticed that the communication cable had been a little loose at the motor. When I tightened the connection the Display said Not Active and I could no longer control the motor manually. Checked the Control Panel and appropriate relays were sucked in as per normal schedule. Removed panel and checked voltage to motor and all was normal however motor was not running. I was only able to get to motor back on by disconnecting the communication cable and powering down to clear the 'display not active' message. This takes about 30 seconds after the power has been cut as the motor holds a residual.
    25,000 gal. custom Pebble Sheen in ground, Intelliflo Pentair EZ Touch 8 with Variable speed 3hp, media filters, Maytronics Dolphin Premier Robotic, 8' aggressive slope

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Austin Texas
    Posts
    13

    Re: EZ Touch Pentair not communicating with VS Motor

    I had the technicians number that did my start-up years ago and he walked me thru it. All the speed info (menu-settings-pump #1-Speeds) had been wiped in the EZ Touch so I had to reprogram the varying speed RPM's for each designation. Pool, Pool Low, Pool High, and SPA. I don't have a SPA but use the' V' valve button for an egg-timer HIGH when we are are having parties and I just want everything in High for an hour so I won't forget to turn it back off. This resolved the problem instantly. Motor was communicating but it had no parameters. As suggested this was most likely caused by lightning. Thanks guys, I hope this may help someone some day.
    25,000 gal. custom Pebble Sheen in ground, Intelliflo Pentair EZ Touch 8 with Variable speed 3hp, media filters, Maytronics Dolphin Premier Robotic, 8' aggressive slope

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •