Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Waterfall stopped working

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sacramento
    Posts
    57

    Waterfall stopped working

    We've had the strangest problem with our waterfall. Pool is about 5 years old. Last year, it stopped working and I couldn't figure it out, so while the pump was on, I just jumped in the deep end of pool where there are two round grey things (returns of some sort?) on the pool wall. As soon as I jumped in, the waterfall came on. It worked great for several months and then the same thing happened. This time I just tapped on the round things and the waterfall started flowing. This has happened 3 or 4 times now, but this last time I just can't get water to come out. The waterfall is on a separate pump. I had someone come out and he just said to replace the pump. I called another guy and he said if the pump is still coming on, it's unlikely the pump is bad and that it will be $95 for him to diagnose. I'm at my wit's end on this thing. Any other suggestions? Thanks.

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Waterfall stopped working

    It is difficult to be sure, but that sounds like the waterfall pump is having trouble priming. When it isn't working have you looked into the waterfall pumps strainer basket to see if it is full of water, or if there is a lot of air?
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sacramento
    Posts
    57

    Re: Waterfall stopped working

    Thanks for the reply Jason. It sounds like it's gasping for air. It's definitely not priming.

  4. Back To Top    #4
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Waterfall stopped working

    Failure to prime is usually caused by an air leak on the suction side of the pump/plumbing. The most common cause is a bad sealing gasket on the pump strainer lid, though air leaks are also possible in other places. Examine the gasket/o-ring on the pump strainer basket lid and make sure it is in good condition, not nicked or cut, and lubricate it with a silicone or teflon based plumbers lubricant. If that doesn't help, try looking at the finding suction side leaks article in Pool School.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sacramento
    Posts
    57

    Re: Waterfall stopped working

    Thanks Jason, will do.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •