Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

Thread: Pump not turning on

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Pump not turning on

    Hello all!

    Just bought my first house with a pool so bear with me. I've been spending the last couple days getting ready to open, and then I tried to start my pump for the first time. There is a light switch next to an intermatic timer I'm assuming is the power to the timer, but nothing happens when flipped.

    Not sure if the timer would cause it not to come on or what. I have also made sure to turn the switch on the timer to manual on and back to the timer option, but neither will make it turn on.

    Any help is appreciated!

  2. Back To Top    #2
    Richard320's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    San Dimas, CA (LA County)
    Posts
    18,768

    Re: Pump not turning on

    Is the timer clock face turning? It could just be as simple as someone threw all the circuit breakers off. The switch is probably for the light.
    16K freeform gunite with spa; Pentair 4000 DE filter; Century Whisperflow 1 HP; Pentair Minimax heater.
    Troublefree does not mean Maintenancefree. It's like brushing your teeth: You can spend a couple minutes a day and pennies a week or go to the dentist once a year and spend several thousand dollars.
    A pool is like a pet - you have to feed it every day, even the days you don't want to play with it!

  3. Back To Top    #3
    Smykowski's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Gurnee, IL (North Suburban Chi-town)
    Posts
    3,065

    Re: Pump not turning on

    Another vote here for checking the breakers. My timers are hardwired, and I don't want them sipping electricity all winter long, so I turn off the breakers when I close down the pool.
    33' round, 23,000 gal AG vinyl , 1HP 2spd PowerFlo Matrix downsized with 3/4HP impeller (X2), Hayward S180T 150# sand filter (X2), Hayward H250 NG heater Pool Store year 1 - $850 for 2 months; Pool Store year 2 - $440 for 2 months, TFPC year 1 - $170 for 4 months; TFPC year 2 - $95 for 4.5 months
    The most important article on this site - The ABCs of Pool Water Chemistry

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Pump not turning on

    Welcome to TFP!!!

    That switch could be to select the pump speeds as well if it is a 2-speed pump. You would have to check the wiring to see how things are setup.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Re: Pump not turning on

    The breakers are good. Nothing is switched off. The timer doesn't turn though. I read that the gears should be going, but they're not.

    Below is a picture of the timer. The cover for the wires broke off, which seems like they could get damaged quite easily. The wiring seems sound though.

    https://www.dropbox.com/s/1154l2nunu...422_192538.jpg

    I found that the switch is for the light. Also, I can't seem to find labels for the pump/timer on my breaker box. I've looked for a separate box but can't find one. There has to be an on/off switch somewhere right?

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Central Tx
    Posts
    61

    Re: Pump not turning on

    You've flipped the red switch in the middle to the right?
    23,000 gal, in-ground, plaster with 24" sand filter, 1.5" piping.

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Re: Pump not turning on

    Yes. Nothing happens either way.

  8. Back To Top    #8
    Smykowski's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Gurnee, IL (North Suburban Chi-town)
    Posts
    3,065

    Re: Pump not turning on

    You should be able to hold your ear next to the clock dial and hear the sound of it working. Next step is to start checking voltage. Do you have a multimeter and have you done any electrical work before? If you're not comfortable, you need to find someone who is, because electricity can be dangerous.
    33' round, 23,000 gal AG vinyl , 1HP 2spd PowerFlo Matrix downsized with 3/4HP impeller (X2), Hayward S180T 150# sand filter (X2), Hayward H250 NG heater Pool Store year 1 - $850 for 2 months; Pool Store year 2 - $440 for 2 months, TFPC year 1 - $170 for 4 months; TFPC year 2 - $95 for 4.5 months
    The most important article on this site - The ABCs of Pool Water Chemistry

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Re: Pump not turning on

    I'll check voltage tomorrow. And there should be a switch in a circuit breaker for the pump/timer correct?

  10. Back To Top    #10
    Smykowski's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Gurnee, IL (North Suburban Chi-town)
    Posts
    3,065

    Re: Pump not turning on

    One other thing to try is to look for a GFCI trip. IIRC, pumps have to be on a dedicated circuit and that circuit has to be GFCI protected. I don't know if it's correct or legal to just put a protected outlet in the line, but if a GFCI is tripped at the outlet or at the breaker box, that could cause the problem.
    33' round, 23,000 gal AG vinyl , 1HP 2spd PowerFlo Matrix downsized with 3/4HP impeller (X2), Hayward S180T 150# sand filter (X2), Hayward H250 NG heater Pool Store year 1 - $850 for 2 months; Pool Store year 2 - $440 for 2 months, TFPC year 1 - $170 for 4 months; TFPC year 2 - $95 for 4.5 months
    The most important article on this site - The ABCs of Pool Water Chemistry

  11. Back To Top    #11

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Re: Pump not turning on

    I've yet to find where the circuit is for the pool. Are you saying that it SHOULD have it's own breaker, separate from the rest of the house?

  12. Back To Top    #12
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Pump not turning on

    There should either be a breaker to the pump directly or a main breaker to a subpanel somewhere that has a breaker for the pump.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  13. Back To Top    #13

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Re: Pump not turning on

    UPDATE -- I attempted to measure the voltage. I don't think any of the wires are putting out any voltage. Also, I believe I found the circuit for the pool. There is a medium sized electrical box next to the timer but it doesn't have an access panel. So not sure if there would be access to a breaker.

    I know nothing about electrical so someone inform me. Must there be a on/off breaker on the electrical panel?

  14. Back To Top    #14
    phipsi1237's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    North Las Vegas, NV
    Posts
    228

    Re: Pump not turning on

    The breaker for my pool is in the same box as the rest of the house.
    14.5K gal Plaster IGP, Intelliflo VS, EasyTouch 8, SWG, IntellipH, Clear and Clean 420 Cartridge Filter, Attached Spa, H400IDL2 NG Heater

  15. Back To Top    #15
    Smykowski's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Gurnee, IL (North Suburban Chi-town)
    Posts
    3,065

    Re: Pump not turning on

    There has to be an on off circuit breaker somewhere. I'm guessing if it's not in your main panel in your house it's in the subpanel outside. Can you post some more pictures?
    33' round, 23,000 gal AG vinyl , 1HP 2spd PowerFlo Matrix downsized with 3/4HP impeller (X2), Hayward S180T 150# sand filter (X2), Hayward H250 NG heater Pool Store year 1 - $850 for 2 months; Pool Store year 2 - $440 for 2 months, TFPC year 1 - $170 for 4 months; TFPC year 2 - $95 for 4.5 months
    The most important article on this site - The ABCs of Pool Water Chemistry

  16. Back To Top    #16

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Re: Pump not turning on

    Picture of my setup: https://www.dropbox.com/s/zk8qc9gzvl...3_185025-1.jpg

    The box on the far right is the one that does not have access. The timer is to the left of it, and the pool light switch is above.

    There's wiring that goes directly from the timer to that box. Also another cable that runs underground that might be for the pool light? Not sure. Would anybody recommend cracking open that box to see if there's a switch inside?

  17. Back To Top    #17
    phipsi1237's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    North Las Vegas, NV
    Posts
    228

    Pump not turning on

    Yes. I would guess that the main power line comes up from the ground into that box, then to the timer and light. I would bet there's a breaker inside that box.
    14.5K gal Plaster IGP, Intelliflo VS, EasyTouch 8, SWG, IntellipH, Clear and Clean 420 Cartridge Filter, Attached Spa, H400IDL2 NG Heater

  18. Back To Top    #18

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Re: Pump not turning on

    I agree. But I'm having a hard time getting it open. There are no doors on it and looks like the top comes off, but doesn't want to. Is this the proper way? The only thing it says on the front that is readable is "To reset, press button flush with circuit box" but there is no button visible.

    I can take pictures tomorrow if needed.

  19. Back To Top    #19

    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Oklahoma
    Posts
    66

    Re: Pump not turning on

    SOLVED! An electrician buddy of mine assisted and found that it was wired the the main panel. Now working on getting it filled up!

  20. Back To Top    #20
    Beens's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Virginia Beach, Va
    Posts
    1,171

    Re: Pump not turning on

    Yay! Now the fun begins!
    18' x 48" (42" water depth) Intex Metal Frame 6,700 Gallons
    Hayward Power-Flo LX 1.0 HP pump
    Hayward Pro Series S166T Sand Filter
    Original Intex Floating Skimmer

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •