Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Aqua Rite generating light on but cell current and instant salinity read 0.00

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    16

    Aqua Rite generating light on but cell current and instant salinity read 0.00

    Is my chlorine generator working or not? The LED lights on the front seem correct i.e. power and generating are the only lights on, but the diagnostics don't agree. Cell voltage reads 32.0 (too high), cell current is 0.00 (not generating) and instant salinity now reads 0.

    Pump has been running on and off through the winter to prevent freezing (Raleigh, NC) but water has been too cold to generate chlorine until this week. Random checks have been normal but for the past two days I'm getting these conflicting readings. Anyone know what's up?

  2. Back To Top    #2
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Aqua Rite generating light on but cell current and instant salinity read 0.00

    Welcome to TFP!

    That can happen when the cell cord has gotten disconnected, or when the internal surge protector burns out, effectively disconnecting the cell cord.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    16

    Re: Aqua Rite generating light on but cell current and instant salinity read 0.00

    Thanks JasonLion, the forum seems great, I've already gotten some good tips from other posts before I registered. Cell cord is connected and transmitting salt and temperature data. Salt was low at 1400 but I've been adding 2 or 3 bags a day for the last few days and it's up to 2800 now, temp is 60 F. Would I be getting any of this data if the internal surge protector is burnt out? How do I check the surge protector?

  4. Back To Top    #4
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Aqua Rite generating light on but cell current and instant salinity read 0.00

    There are a number of topics about replacing it, see for example this one. When that part is broken you never get an instant salt reading, and after a few days the unit stops displaying any salt reading at all, but the temperature sensor still works.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    16

    Re: Aqua Rite generating light on but cell current and instant salinity read 0.00

    Oh, that internal surge protector...I replaced it last year after checking this forum. Could it be blown again already? I guess so. I'll check it out.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •